Virágzó vidékünk

Megújult az ország ikonikus vidéki postamúzeuma

postakürt alapítvány
postakürt alapítvány
Nagyvázsony csodálatos természeti közegben elhelyezkedő kulturális paradicsom.

A nagyvázsonyi Kinizsi-vár tövében közel 80 éve épült az a faluképi védettségű parasztház, amelynek alacsony, fagerendás lakóhelyiségeiben és az épület végén lévő istállóban nyílt meg 1968-ban a postamúzeum.

Kapcsolódó
Hungarikum lehetne az utolsó lovas postakocsi
Gátéron működik az ország egyetlen, egyben utolsó lovas postása.

A hangulatos, apróablakos szobákban Nagyvázsony és környékének posta- és távközléstörténetét mutatta be, ám az épületet megviselték az évek, és szükségessé vált a felújítása. Ennek eredményeként megújult a múzeum filiáléja a Postakürt Alapítvány eredményes munkájának köszönhetően.

postamuzeum.hu

Nem csupán az épület született újjá, hanem a hírközlés történetének kiállítása is. Az eredeti postai eszközök nem csak megtekinthetők, hanem a látogatók ki is próbálhatják működésüket.

Nagyvázsony és a kultúra

Nagyvázsony csodálatos természeti közegben elhelyezkedő kulturális paradicsom. Akik Balaton-felvidékre mennek pihenni, nem hagyhatják ki, hogy meglátogassák az ott elhelyezkedő Postamúzeumot és  a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, a Schumacher-házat.

 

A felújítást követően június 26-tól lesz látogatható a Nagvázsonyi Postamúzeum új, a Mozaikok a hírközlés történetéből című kiállítása.

A múzeumban látható az 1806-ban készült, Ausztria-Magyarország postaállomásait és útvonalait bemutató térkép, mely Mária Terézia 1750-ben kiadott postapátense nyomán kialakult rendszeres postautakat ismerteti. Az első járatok Bécs-Pozsony és Bécs-Buda között indultak meg, de hamarosan behálózták az egész országot.

postamuzeum.hu

Az egymástól 1-1,5 postamérföldre fekvő postaállomásokon cserélték a lovakat és pihenték ki magukat a delizsánszon, a kor legáltalánosabb személy- és postaszállító járművén utazók. A nagyvázsonyi lóváltóállomáshoz tartozó istálló épülete – a 19. század közepéről – a Kinizsi Pál u. 63. szám alatt ma is látható.

postakürt alapítvány

A lóváltóállomást 1862-ben állandó postamesteri hivatal váltotta fel. A kiállítás bemutatja 1867-től a századfordulóig a postaszolgálat fejlődését, megismerteti a hivatali munkaeszközeit: levélmérleget, súlykészletet, fémpénztartót.

Kapcsolódó
Trombitaszóval jelzi érkezését egy postás Pécsen
A város másik két körzetében a kézbesítők síppal teszik ugyanezt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik