Mozaik

Sokkal gyorsabban olvad a vártnál az Antarktisz

Unsplash.com
Unsplash.com
Az olvadás üteme kétszer olyan gyors, mint amire számítani lehetett.

Néhány nappal ezelőtt két új tanulmány is publikálásra került, ezekben új adatokkal tárják fel az antarktiszi jégtakaró elmúlt évtizedekben lezajlott tömegveszteségét, írja az Időkép.

Kapcsolódó
Csökkent a fagyos napok száma az elmúlt harminc évben
Az éghajlatváltozás nemcsak egyszerűen magasabb átlaghőmérsékletekkel jár, hanem a hőmérsékleti szélsőségek megváltozásával is.

Az egyik tanulmány szerint a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) kutatói műholdas felvételeket, valamint méréseket felhasználva feltérképezték, hogyan változott az Antarktisz partvonala az elmúlt 25 évben, és az eredmény riasztó.

Kiderült, hogy a korábbi becslésekhez képest jóval komolyabb mértékben zajlott a jégtakaró csökkenése, gyorsabban mint, ahogy azt a természetes regenerálódás pótolná. A legújabb vizsgálatok dupla mértékű veszteséget mutatnak, a nagyobb jégdarabok leválása az eddig gondoltnál nagyobb méreteket öltött, a jégselfek kétszer olyan gyorsan olvadtak.

A veszteség 6 billió tonna helyett 12 billió tonnára tehető.

A másik tanulmány részletesen bemutatja, hogy a vékonyodó jég miatt az óceánvíz hogyan terjed a kontinens belseje felé. A tanulmányból részletesen kiderül, hogyan változik a jeges kontinens mérete és a globális tengerszint-emelkedés üteme. Érthetőbbé teszi a hosszabb távú folyamatokat is, ami segíthet felkészíteni az embereket az éghajlatváltozás jövőbeli hatásaira.

Kapcsolódó
Háromszor melegebbek a városok, mint a '80-as években
Egyre szélsőségesebb körülmények között él a városi lakosság.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik