Életmód

Elkerülhetetlen a grönlandi jégtakaró elolvadása

pixabay
pixabay
Az olvadás megakadályozásához a szakértők szerint nem elég a felmelegedés megakadályozása.

Hamarosan megállíthatatlanná válik Grönland jegének olvadása. A jégtakaró középső és nyugati területeinek destabilizálódása már megkezdődött a növekvő hőmérsékletek miatt – közölte a Potsdam Klímakutató Intézet (PIK) német és norvég kutatókra hivatkozva.

Kapcsolódó
Ha valaki nem hinne a rémisztő grönlandi jégolvadásban, mutasd meg ezt a képet neki
A szánhúzó kutyák az addig megszokottaktól eltérően a jeges vízben lépkedtek.

Eredményeink arra utalnak, hogy a jövőben jelentősen felerősödhet az olvadás mértéke, ami különösen aggodalomra ad okot

– mondta Niklas Boers, a PIK kutatója.

Az olvadás megakadályozásához a szakértők szerint nem elég a felmelegedés megakadályozása, hanem jóval az iparosodás előtti szint alá kellene süllyeszteni a hőmérsékletet ahhoz, hogy a jégtakaró elérje az elmúlt évszázadokban jellemző vastagságát.

Kapcsolódó
Egy nap alatt kétmilliárd tonna jég olvadt el Grönlandon
Rekordméretűre zsugorodott a sarki jégtakaró.

Gyakorlatilag tehát a jég jelenlegi és a jövőben várható tömegvesztesége visszafordíthatatlan. Ezért a legfőbb cél, hogy a fosszilis üzemanyagok égetéséből származó üvegházhatású gázok emissziójának mértékét gyorsan és jelentősen csökkentsük és ismét stabilizáljuk a jégtakarót és a légkört

– közölte Boers.

Az eddigi modellezések eredményei alapján a PIK szerint elkerülhetetlen a grönlandi jégtakaró elolvadása, amint a globális középhőmérséklet eléri a kritikus küszöböt, az iparosodás előtti szinthez képest 0,8-3,2 Celsius-fok közötti emelkedést.

Amikor túllép ezen a küszöbön a felmelegedés, a jégtakaró néhány száz vagy ezer év alatt teljesen elolvad, ami több mint hét méterrel megemeli a globális tengerszintet.

Hatására összeomlik az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC), amely a meleg vizet északabbra, a hideget délebbre irányítja, biztosítva, hogy a magasabb szélességi körön fekvő szárazföldi területek – köztük Európa – klímája viszonylag enyhe legyen. (MTI)

Kapcsolódó
Elérte a hőhullám Grönlandot, drasztikus mértékű a jégolvadás
A grönlandi jégolvadás 5-33 centiméterrel fog hozzájárulni a globális tengerszint-emelkedéshez a század végéig.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik