Mozaik

Sosem volt még ilyen meleg az Antarktiszon

20 Celsius-fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála a napokban.

Az időjárási feljegyzések kezdete óta először mértek 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az Antarktiszon. A Seymour-szigeten jegyzett 20,75 Celsius-fokot a kutatók “hihetetlennek és abnormálisnak” nevezték, írta az MTI.

Veszélyben a Föld, gyorsul a felmelegedés
Az emberiség kezében vannak az eszközök a globális klímakatasztrófa jóvátehetetlen következményeinek a megelőzésére.

Brazil kutatók február 9-én mérték a rekordmagas hőmérséklete, amely egy Celsius-fokkal magasabb az előző, 19,8 Celsius-fokos rekordnál, amelyet 1982-ben mértek a Signy-szigeten – adta hírül a The Guardian honlapja.

A brit napilap emlékeztetett arra, hogy múlt héten az Argentina által működtetett Esperanza kutatóállomáson 18,3 Celsius-fok meleget mértek, ami a legmagasabb volt a térségben az időjárási feljegyzések 1961-es kezdete óta. Egy másik argentin kutatóállomáson, a Marambión 1971 óta a legmagasabb februári hőmérsékletet észlelték, 14,1 fokkal.

A brazil kutatók, akik három naponként gyűjtik össze az adatokat a Seymour-szigeti időjárási megfigyelő államásokról, “hihetetlennek és abnormálisnak” nevezték a 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet.

Látjuk a melegedés trendjét sok ellenőrző állomásunkon, de ilyet még soha nem tapasztaltunk

– mondta Carlos Schaefer.

A brazil kutató elmondta, hogy a Dél-Shetlandi-szigeteken és a James Ross-szigetcsoporton, amelynek a Seymour is tagja az elmúlt 20 évben szokatlan hőmérsékleteket jegyezte fel. A mostani évszázad első tíz évében lehűlést tapasztaltak, ám azóta meredeken emelkedik a hőmérséklet.

A kutatók szerint ez valószínűleg az óceáni áramlatok elmozdulása és az El Nino-jelenség hatására történt.

Kiemelt képünkön orosz tudósok telephelye, a Vosztok-állomás az Antarktisz keleti részén – Fotó: MTI/Columbia Egyetem/LDEO/Todd Sowers

Csodálatos, de figyelmeztető a grönlandi jégolvadás
Csak július 31-én több mint 10 milliárd tonna jég olvadt el.
Olvasói sztorik