Mozaik

Nagy-Britannia legmagasabb hegye az Antarktiszon van

337 méterrel magasabb, mint korábban gondolták.

A legfrissebb kutatások szerint Nagy-Britannia legmagasabb hegye nem az Egyesült Királyságban, hanem az Anktartiszon van. A legújabb keletű térképészeti felmérés szerint a Mount Hope –  3.239 méter tengerszint feletti magasságban, nem csak a Brit Antarktiszi Terület legmagasabb hegye, hanem egész Nagy-Britanniáé.

Antarktisz-egyezmény

Az Antarktisz a leghidegebb, legszelesebb és legszárazabb kontinensünk. Az Antarktisz-egyezmény 1961-ben lépett életbe. Nagy Britannia szuverén területe a Déli-sarktól a 60 ° -ig terjedő déli szélességig terjedő háromszögben, a nyugati hosszúság 20 ° és 80 ° között terjedt, de ebbéli követeléseit több más országhoz hasonlóan határozatlan időre felfüggesztette. Az Antarktisz-egyezmény éves konzultatív tanácskozása (ATCM) a terület irányításának és igazgatásának nemzetközi fóruma. A 28 tanácsadó (döntéshozó) tag közé tartozik az a hét nemzet, mely nemzeti területeket követel az Antarktiszból, illetve 21 területet nem igénylő nemzet.

A felmérés – amely magában foglalja az új műholdas adatokat – azt mutatja, hogy a Mount Hope 337 méterrel magasabb, mint azt korábban gondolták, és 55 méterrel magasabb, mint a korábbi brit “első”, a Mount Jackson a maga 3.184 méterével. Ugyanakkor a Mount Hope nem a legmagasabb hegy az Antarktiszon. Ez a cím a Mount Vinson hegyé, melynek csúcsa 4.892 méteren magasodik.

Ez egy izgalmas felfedezés volt – mondta Adrian Fox térképészeti vezető. – A modern műholdas adatok rávilágítanak arra, hogy a régió egyes részeiben pontatlanok voltak a korábbi felmérések és térképek voltak. A Mount Hope magasságának pontosításával számos más érdekes felfedezést rögzítettünk.

Via – Fotók: Alan Vaughan

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik