Életmód

Torokszorító fotókon a Fehér-tavi darvak haláltusája

Barkóczi Csaba
Barkóczi Csaba
Barkóczi Csaba geográfus szomorú képeken mutatja be a madárinfluenza pusztítását.

Barkóczi Csaba immár 10 éve egy szatymazi tanyán él, közel a szegedi Fehér-tóhoz, így gyakran van lehetősége az általa szeretett madarak megfigyelésére. A geográfus-madarász a Facebookon rendszeresen szebbnél szebb fotókon mutatja be a vízimadarak világát.

Barkóczi Csaba

A napokban Barkóczi Csaba számos, megrendítő erejű felvételt posztolt a szemmel láthatóan haláltusájukat vívó madarak utolsó óráiról. A védett darvak az idei évben ismét fellángoló madárinfluenzának estek áldozatául.

Galéria
Barkóczi Csaba

Az egyik Facebook-kommentből az is kiderült, hogy csupán az egyik halastavon több mint ezer elhullott madarat számolt össze a természetvédő.

A tetemek eltávolítása sajnos fizikailag szinte lehetetlen, a mély iszapban ugyanis nem lehet közlekedni. Bár az egész jelenség szörnyű, a szakemberek szerint azért nem fogja kiirtani a daruállományt a betegség.

Korábban a Sokszínű vidék írt az országban ismét terjedőben lévő betegségről, mely a haszonállatokat és a vadállatokat egyaránt tizedeli.

Az elmúlt napokban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből származó daru mintákból is kimutatták a madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai. Emellett országszerte emelkedni kezdett a daruk közötti elhullás, egyes becslések szerint már több ezer daru pusztult el idén a kór következtében.

Kapcsolódó
Tovább terjed a madárinfluenza a déli országrészen
Csongrád-Csanád vármegyét is elérte a madárinfluenza.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik