Mozaik

Ezrével hullanak a darvak, tarol a madárinfluenza

hnpi/szilágyi attila
hnpi/szilágyi attila
A Szegedi Vadaspark például az eddigi gyakorlattal ellentétben már nem vesz át sérült darvat, hogy így vegyék elejét a fertőzés terjedésének.

A vándorló vízimadarak vonulása már javában tart. A hazánkba érkező vadlúd, réce, daru csapatok pihenőhelyként használják a nagyobb kiterjedésű vizes élőhelyeinket. Mindaddig itt is maradnak, amíg a környezeti feltételek, valamint az időjárás lehetővé teszi számukra a táplálkozást és a pihenést.

Az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből származó daru mintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai. Emellett országszerte emelkedni kezdett a daruk közötti elhullás, egyes becslések szerint több ezer daru pusztult el a járvány miatt. Természetjárók, természetfotósok és gazdálkodók találkoztak nagy számban elhullott darvak tetemeivel.

A Szegedi Vadaspark például az eddigi gyakorlattal ellentétben már nem vesz át sérült darvat, hogy így vegyék elejét a fertőzés terjedésének.

A helyzet ismeretében jelentősen megnőtt a fertőzés baromifiállományba történő behurcolásának kockázata, ami a vadmadárelhullások növekedésével várhatóan tovább emelkedik majd.

A Nébih kéri a természetjárókat, ha beteg, elhullott vagy agonizáló vadmadarat látnak, ne érjenek hozzá, és ne menjenek a közelébe, hanem értesítsék a területileg illetékes járási főállatorvost, kirándulás után pedig mindig gondoskodjanak a ruházat és lábbelik mosásáról, fertőtlenítéséről.

Kapcsolódó
Zárjuk el a tyúkokat, újra támad a madárinfluenza
Hét vármegyében zártan kell tartani a baromfikat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik