Virágzó vidékünk

Felszámolták a madárinfluenza-járványt Magyarországon

Unsplash
Unsplash
Feloldották a járvány miatt elrendelt területi korlátozásokat.

Feloldották a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozásokat Magyarországon – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI-vel.

Mint írták, a korábban bevezetett intézkedéseknek köszönhetően sikerült felszámolni a madárinfluenza járványt, és Bács-Kiskun, valamint Csongrád-Csanád vármegyékben április vége óta nem mutatták ki a magas patogenitású vírust a hazai baromfiállományban.

A megfigyelési körzetek feloldásával megszűntek a madárinfluenza miatti területi korlátozások, az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesülésével már zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékből is.

A jelenleg importtilalmat alkalmazó harmadik országokba továbbra sem kezdődhetnek meg a szállítások, ez leghamarabb az Állategészségügyi Világszervezet vonatkozó előírásai szerinti mentesség visszanyerését követően lehetséges. A harmadik országokkal kapcsolatos kereskedelmi információk megtalálhatóak a Nébih tematikus aloldalán.

A kedvező járványügyi helyzet miatt az országos főállatorvos módosította a baromfik betelepítésére és mozgatására vonatkozó ideiglenes szabályokat. A részletes szabályok szintén a tematikus aloldalon olvashatóak.

A pozitív változások ellenére a Nébih ismét felhívta a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a vírus behurcolásának és a betegség újbóli megjelenésének veszélye még mindig óriási kockázatot jelent, ezért a felelős állattartás és a járványügyi előírások betartása változatlanul kiemelt jelentőségű. (MTI)

Kapcsolódó
Madárinfluenzában pusztultak el a sárospataki hattyúk
Mivel a vírus vadon élő madarakban is jelen van, így kiemelt fontosságú a baromfitelepeken a vadmadarak elleni védekezés.
Olvasói sztorik