Mozaik

Zergével a karmai között repült a sas

Videón az óriás zsákmány elkapása.

A szirti sas nagyméretű ragadozó (testhossza 75–90 centiméter, szárnyfesztávolsága 190–220 centiméter, testtömege pedig 3–6,7 kilogramm), elterjedési területe Észak-Amerikától, Európán és Ázsián keresztül Észak-Afrikáig terjed. Sziklás területeken, hegyekben, szurdokokban és sziklás vidékeken él, ahol jól kihasználhatja a magasságban történő repülést és a kilátást.

A szirti sasok kifejezetten ragadozó életmódot folytatnak. Élő állatokkal táplálkoznak, és a táplálékukat repülő zsákmányok formájában szerezhetik meg. Fő zsákmányai közé tartoznak a kisebb és közepes méretű emlősök, mint például nyulak és rágcsálók. Azonban nagyobb zsákmányokat is képesek elkapni, beleértve a madarakat és néha bárányokat, kecskegidákat, de szükségből legyengült fiatal zergét is.

Gyakran csendesen kémlelik környezetüket, majd hirtelen zuhannak le a zsákmányra. A nagy sebességű zuhanásuk és a karmok ereje lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan elkapják és elpusztítsák a zsákmányt.

Ezen a videón egy jókora szirti sas vadászata látható, amint egy egyedül sétáló zergét megfigyel, majd elragad és magasba repít.

Kapcsolódó
Sast és héját vetnek be galambok ellen Budapest VI. kerületében
Megelégelték a galambokat a Nyugati téren.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik