Mozaik

Rendhagyó ebzárlatot rendelt el a Nébih

wikimedia commons
wikimedia commons
Soron kívül vakcinázzák a rókákat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egész területén ebzárlat és legeltetési tilalom lesz február 24-25. között a veszettség magas kockázata miatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) az MTI-vel.

A közleményben kifejtették, a tavaszi immunizálást megelőző, rendhagyó intézkedés célja a járványügyi helyzet javítása, a betegség szomszédos területekről történő újbóli behurcolásának megakadályozása, a háziállatok védelme és természetesen az emberi megbetegedések megelőzése.

Az immunizálás során a vakcinatartalmú csalétkeket – a szokásos módon – kisrepülőgépekről juttatják ki a vármegye teljes területén a rókák élőhelyeire. A művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Ugyanakkor ebzárlatot és a legeltetési tilalmat rendelnek el, amelyekről az illetékes járási állategészségügyi hivatal, valamint a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot – ismertette a Nébih.

Hozzátették, a rendhagyó vakcinaszórás mellett idén is lesz tavaszi rókavakcinázási kampány. Az ország déli és keleti felét érintő immunizálási program március végén indul majd – tájékoztatott a Nébih.

A közleményben kifejtették, a veszettség fő terjesztője a vörös róka, amelynek hazai állománya mintegy hatvanezer egyedre becsülhető. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, ezért a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

Mit takar az ebzárlat?

Az ebzárlat hatósági intézkedés, amely veszettség (gyanúja) esetén elrendeli, hogy bizonyos ideig a kutyákat zárt lakáson kívül megkötve kell tartani, az utcán pedig szájkosárral ellátva pórázon kell vezetni.

Kapcsolódó
Így védjük meg házi kedvenceinket a veszettségtől
Az idei évben már hét esetben igazolták a betegséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik