Mozaik

Így védjük meg házi kedvenceinket a veszettségtől

pixabay
pixabay
Az idei évben már hét esetben igazolták a betegséget.

Az utóbbi időben jelentősen megszaporodott a veszettség igazolt eseteinek a száma hazánkban, ráadásul nemcsak vadon élő állatokban, hanem kutyákban, macskákban és szarvasmarhákban is kimutatták a vírust, írta a Greendex.

A portál megkereste dr. Uszkai Virágot, a Sóskúti Állatorvosi Rendelő munkatársát, hogy mennyire kell tartanunk a betegségtől, illetve hogyan védjünk meg tőle magunkat és a háziállatainkat.

Hazánkban a veszettség problémája jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét érinti az ukrán határ környékén, és sajnos egyre növekvő mértékben

– vázolta fel dr. Uszkai Virág.

2018 és 2022 szeptembere között egy eset sem fordul elő, azóta azonban már 27 – csak idén 7 – esetben igazolták a betegséget.

A háború kitörése miatt elmaradt Ukrajnában a vakcinázás, visszatért az országba a veszettség, a beteg állatok pedig könnyedén átjutnak hozzánk is

– tette hozzá a Sóskúti Állatorvosi Rendelő munkatársa.

Dr. Uszkai Virág úgy véli, hogy előreláthatóan a legtöbb esetet az érintett régióban fogjuk találni. Azonban a terjedés azon múlik, hogy mennyi idő alatt pusztulnak el a beteg állatok, illetve hogy mit harapnak meg. De, ugye, most kezdődött a koslatás, a rókák és a sakálok párzási időszaka, amikor nagyobb távolságokat is bejárnak az állatok.

A macskaveszettség lényegesen veszélyesebb, mint a kutyaveszettség.

A macska nem tud csendesen megveszni, hanem támadni fog embert és más állatot egyaránt. A veszett kutyáknak csak egy része lesz támadó. A macskák közül sok ráadásul kijár, így nagy területeket is végig tudnak fertőzni. Ezen felül pedig a macskák leginkább nyakra támadnak, ahonnan sokkal gyorsabban eljut a fertőzés a központi idegrendszerbe. Minél közelebb van ugyanis a vírus bejutásának helye az agyhoz, annál hamarabb jelennek meg a tünetek. Gyógymód pedig ekkor már nincs rá

– részletezte a doktornő.

Hazánkban jogszabály írja elő, hogy évente oltani a kutyákat, amire kellő figyelmet kell fordítania minden felelős kutyatartónak, hiszen a veszettség az emberre is halálos betegség.

Be kell oltatni kutyát, macskát, lovat és akár a gazdasági haszonállatokat is, főleg a fertőzött területeken és ezek környékén. Ha pedig vadállattal találkozunk, semmiképpen ne nyúljunk hozzá, főleg akkor ne, ha nem a fajra jellemző módon viselkedik, például bátran odajön hozzánk

– osztotta meg tanácsait dr. Uszkai Virág.

Ha megtörténik a baj, megharap minket egy idegen vagy be nem oltott kutya vagy macska haladéktalanul menjünk el orvoshoz, akár fertőzött területen történt az eset, akár nem.

Kapcsolódó
Emberre is rátámadt a határ mellett egy veszett macska
Az eset Milotán történt, a Nébih már intézkedett: vakcinázást, ebzárlatot, rókák gyérítését rendelte el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik