Mozaik

Veszélyes invazív szúnyogfajt azonosítottak

Pixabay
Pixabay
Szlovákiában történt az eset, de az elmúlt években már Magyarországon is több alkalommal kimutatták.

Szlovákiában is felbukkant az ázsiai tigrisszúnyog – írta az ÚjSzó.

Az ázsiai tigrisszúnyog az egyik legveszélyesebb invazív szúnyogfaj, amely megjelent Európában. A szúnyogfaj felbukkanását a Szlovák Tudományos Akadémia Biomedicina Központja (BMC SAV) igazolta.

A tigrisszúnyog 22 féle vírus hordozója lehet, ilyen például a nyugat-nílusi vírus, amely már megjelent Szlovákiában, emellett Magyarországon is rendszeresen felbukkan.

Az ázsiai tigrisszúnyog a globális kereskedelem miatt terjedt el világszerte, gumiabroncsokban, vagy a szerencsebambusz növénnyel jutott Európába. Kontinensünkön tavaly a legtöbb esetben a dengue-láz vírusát terjesztette, főleg Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban.

A Szlovák Tudományos Akadémia szerint először 2012-ben bukkant fel a faj Kassa környékén, de akkor nem tudott megtelepedni. Tavaly sikerült beazonosítani Pozsony térségében, majd az akadémia virológiai intézetének molekuláris vizsgálatai is igazolták a jelenlétét.

A tigrisszúnyog áprilistól novemberig aktív, a nappali órákban. Csípése fájdalmas és kellemetlen. Lárvái pangó vizekben kelnek ki, különféle tartályokban, edényekben, virágtartóban, az ereszben vagy a csatornákban. Egy műanyag palack kupakjában összegyűlt vízben akár 200 szúnyoglárva is kikelhet.

A szúnyog csak 200-500 méternyi távolságra repül el a kikelése helyétől, viszont a kontinentális éghajlaton képes átvészelni a telet is. Az ázsiai tigrisszúnyog főleg a dengue-, Chikungunya és Zika vírus terjesztésért felelős.

Magyarországon kizárólag behurcolt fertőzések fordultak elő. Ezekben az esetekben a betegek a panaszok jelentkezése előtt olyan területen jártak, amelyek érintettek voltak a vírusok által.

Kapcsolódó
A szúnyogok elleni védekezésre kérik a lakosságot
Nyolc vármegye területén diagnosztizálták már a nyugat-nílusi láz megbetegedést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik