Mozaik

1240 kilométert vándorolt egy szürke farkas Európában

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
A tudósok az állat által hátrahagyott ürülékek alapján állapították meg bejárt útvonalát.

Egy német szürke farkas Spanyolország északkeleti részébe vezető útját követték nyomon kutatók, akik szerint ez volt az eddigi leghosszabb, dokumentált út, amelyet a faj egy példánya megtett

– számolt be róla a Barcelonai Egyetem (UAB).

A hím farkas – amely a kutatásban a GW1909m azonosítót kapta – legkevesebb 1240 kilométert tett meg az alsó-szászországi Nordhorntól Franciaországon át a Pireneusokig, ahol egy falu közelében állapodott meg.

A farkast tavaly februárban látták utoljára a spanyol település környékén.

A korábbi rekordot az a farkas tartotta, amely 1092 kilométert tett meg Norvégia és Finnország között.

A hétfőn publikált kutatás szerint a tudósok a szürke farkas által hátrahagyott ürülékek alapján állapították meg bejárt útvonalát. Német, francia és katalán molekuláris genetikai laboratóriumok közösen elemezték a farkas ürülékét, amely a közép-európai farkasokra jellemző genetikai tulajdonságokat mutatott.

Spanyolországban a farkasfalkák megfigyelésében alkalmazott nyomkövető kutyákkal kutatták fel a farkas ürülékét.

A tudósok szerint a farkaspopulációk túlélése szempontjából fontos a nagy távolságok megtétele, mert ez össze tudja kapcsolni a távoli populációkat, amivel megelőzhető a genetikai elszigetelődés és a beltenyészet kialakulása.

Az Európai Bizottság felülvizsgálja a farkasok szigorúan védett státuszát, mivel populációjuk Európa-szerte növekedésnek indult, ami számos konfliktushoz vezet a lakott régiókban, ahol mezőgazdasággal és vadászattal foglalkoznak. (MTI)

Kapcsolódó
Elfogtak két férfit a lelőtt svájci farkas ügyében
A gyanú szerint a védett farkast 2023. április 1-jén Hidasnémeti külterületén lőtték le.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik