Mozaik

Ámulatba ejtő szarvasrudlit fotóztak a Bakonyban

Joó Gábor
Joó Gábor
Agancsozók zavarhatták meg a meseszép állatokat.

A bakonyszombathelyen élő Joó Gábor ismét jókor volt jó helyen. A hobbifotós egy népes gímszarvas csapatot örökített meg. Idén januárban már írt a Sokszínű vidék Gábor egyik kalandjáról, akkor egy másik szarvascsapat örvendeztette meg a természetbarátot és követőit.

2024. március tizedikén Joó Gábor Bakonyszombathely közelében egy főút mellett elterülő erdei tisztásra telepedett le.

Emberi hangokat hallottam az erdőből. A népes rudli az út felé indult meg, szerencsére nem jött autó, bár ez a szakasz jól belátható. Minden bizonnyal az agancsozók hajtották ki az állatokat. Egyesek engedéllyel, mások illegálisan gyűjtögetnek ilyenkor

– mesélte a fotós a Sokszínű vidéknek.

Joó Gábor

Az évnek ebben az időszakában hullajtják az agancsaikat a gímszarvasok. Az agancsgyűjtésre szigorú szabályok vonatkoznak.

A vadgazdálkodásról és vadászatról szóló törvény értelmében tilos hazavinni az elhullajtott agancsokat. A pompás “trófeák” a területileg illetékes vadásztársaság tulajdonai. A gyűjtést kizárólag erdészeti szakemberek és hivatalos engedéllyel rendelkezők végezhetik. Aki agancsot lop az erdőből, azt akár 5 millió forintra is megbüntethetik.

Joó Gábortól azt is megtudtuk, hogy hamarosan a dámszarvas bikák következnek a sorban, így megtörténhetnek a jövőben is hasonló esetek.

Kapcsolódó
Végeláthatatlan hosszúságú szarvasrudlit videóztak le Vértesacsánál
Olyan hosszú volt a csapat, hogy az biztosan nem fért volna el egy fényképen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik