Mozaik

Minden embernek joga van a vízhez

pixabay
pixabay
Március 22-e a víz világnapja.

A víz világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük. A nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották.

A víz világnapja minden esztendőben új mottóval figyelmeztet a célokra. A 2024. évi víz világnap mottója: “Víz a békéért”. Ennek szellemében közölt összeállítást az esemény magyar nyelvű honlapja.

Víz a békéért

pixabay
  • Világszerte több mint 3 milliárd ember függ az országhatárokat átszelő vizektől. Ennek ellenére napjainkban csak 24 országnak van együttműködési megállapodása a víz közös használatáról.
  • Az éghajlatváltozás hatásai egyre jobban érezhetőek, a népesség növekedésével együtt sürgősen szükség lenne az országhatárokon belüli, és az országok közötti összefogásra legértékesebb erőforrásunk védelme és megőrzése érdekében.
  • Az egészségügy, az emberek jóléte, az élelmiszeripar, az energetikai rendszerek, a gazdasági tevékenységek, valamint a környezet megóvása csak egy jól működő, és méltányosan irányított vízforgalmon alapulhatnak.

Ha a pozitív hullámok összeadódnak…

  • Amikor a víz területén együttműködünk, a keltett hullámok továbbgyűrűznek – elősegítve ezzel a békét, a jólétet és a kihívásokkal szembeni ellenálló képességet.
  • Cselekednünk kell annak tudatában, hogy a víz nem csak egy kihasználandó erőforrás – hanem emberi jog, amihez mindenkinek joga van, minden körülmények között.
  • A víz világnapján mindannyiunknak össze kell fogni a vízért, ezzel is segítve a béke megteremtését – lefektetve egy virágzóbb holnap alapjait.

A 2024-es víz világnapjának legfontosabb üzenetei

pixabay
  • A víz békét teremthet, de olykor konfliktusok forrása is lehet. Ha kevés vagy szennyezett, ha az embernek küzdenie kell a hozzáférésért, komoly feszültségekhez vezethet.
  • Törekedni kell az együttműködésre a víz igazságosabb elosztásért, hozzájárulva ezzel a béke megteremtéséhez.
  • A jólét és a béke a vízen is múlik. Miközben az országok egyre hangsúlyosabban foglalkoznak az éghajlatváltozással, a tömeges migrációval vagy a politikai feszültségekkel, egyre sürgetőbbé válik a vízügyi együttműködések középpontba állítása is.
  • A víz kivezethet minket a válságból.
  • A közösségek és országok közötti együttműködést teremtheti meg a víz igazságos elosztása – ezt a célt szolgálják az ENSZ nemzetközi szintű egyezményei és a helyi szintű intézkedések.
Kapcsolódó
Többletvíz nélkül kérdéses az erdők léte
A magyarországi síkvidéki erdők léte sok esetben a többletvíz-hatástól függ, azaz nemcsak a csapadékra támaszkodik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik