Életmód

Meglepő, melyik országok pazarolják a legtöbb vizet a világon

Getty Images
Getty Images

Ha valaha is gondolkoztál azon, hogy mely országok lakosai fogyaszthatják a legtöbb vizet a háztartásokban, egy közelmúltban közzétett lista talán érdekelni fog.

Kapcsolódó
Naponta 10 liter ivóvizet állít elő a levegőből egy diáklány
A találmány sok száz millió ember számára biztosíthat tiszta ivóvizet Afrikában.

A Treehugger cikke szerint Ali Nazemi, a montreali Concordia University professzora és Dan Kraus, a Nature Conservancy of Canada természetvédelmi szervezet vezető kutatója a Finish támogatásával összeállította az országok rangsorát, ha a vízhasználatot nézzük.

Otthoni vízfogyasztásban Kanada a világelső, ami viszont ezúttal nem számít dicsőségnek.

Az ott élők fejenként 29.1 köbméter vizet fogyasztanak évente, amivel megközelítőleg 200 kádat lehet megtölteni. Fontos megjegyezni, hogy a statisztikában egyáltalán nem szerepel a víz mezőgazdasági és ipari felhasználása, ami így fejenként 2333 köbmétert tesz ki az országban.

A lista második helyezettje nem kis meglepetésre Örményország. A mindössze hárommilliós lakosságú állam vízellátó hálózatát a vidéki területeken 2009 és 2017 között építették ki, ami természetesen nagy előrelépés volt a lakosság számára, de ezzel egy időben nagyon elkezdtek pazarolni is.

A harmadik helyen Új-Zéland áll, őket követi az Amerikai Egyesült Államok, ahol 22.6 köbméternyi vízfogyasztás jut egy emberre évente. Az ötödik, hatodik, hetedik helyezettet pedig talán sosem találtuk volna ki: sorrendben Costa Rica, Panama és az Egyesült Arab Emírségek folytatja a rangsort.

Bár a számok riasztóak, Nazemi és Krause szerint jelentős változásokat érhetünk el, ha otthon is spórolunk a vízfogyasztással. Ha betartjuk a tanácsaikat, akár 40 százalékkal kevesebb vízre lesz szükségünk anélkül, hogy drasztikusan változtatnánk az életmódunkon. Ráadásul még pénzt is megtakaríthatunk.

És hogy ezt miként valósíthatjuk meg, ahhoz íme néhány tipp:

  • Ellenőrizzük a készülékeinket és csapjainkat, és rögzítsük azokat, ha szükséges.
  • Váltsunk egy hatékonyabb mosogatóra vagy mosogatógépre, ha lehetséges. A WC-öblítő és a zuhanyfej lehetőleg legyen alacsony áramlású.
  • Gondoljuk át bizonyos szokásainkat. Így például ne öblítsük el az edényeinket, mielőtt betesszük azokat a mosogatógépbe és csak szükség esetén mossunk. Ne húzzuk le többször a WC-t a kelleténél.
  • Rövidítsük le a zuhanyzásainkat. Zárjuk el a csapot, miközben beszappanozzuk magunkat. A fürdővizet a gyerekek után is nyugodtan használhatjuk, ha nem túl piszkos.
  • Soha ne folyassuk a vizet feleslegesen. Szokjunk rá, hogy fogmosáskor, borotválkozáskor elzárjuk a csapot.
  • A dolgokat inkább áztassuk, ne folyóvíz alatt súroljuk. Vonatkozik ez a zöldségekre, a gyümölcsökre és a kéz között mosandó ruhákra is.
Kapcsolódó
Mit jelentek a mosási szimbólumok a ruhák címkéin?
Így értelmezzük a bevarrt címkéket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik