Életmód

Naponta 10 liter ivóvizet állít elő a levegőből egy diáklány

A találmány sok száz millió ember számára biztosíthat tiszta ivóvizet Afrikában.

Beth Koigi kenyai egyetemista már elnyerte a nagy francia energiacég, az EDF fiatal afrikai újítóknak kiírt nagydíját. A lány bekerült a brit Royal Academy of Engineering Africa Prize for Engineering Innovation díjára leginkább esélyes jelöltek szűk csoportjába. A nemzetközi rangú elismerésért a Szaharától délre fekvő afrikai országok fiatal feltalálói versengenek, írta a hvg.hu .

Illusztráció, fotó: pixabay

A kenyai egyetemista lány találmánya reményt adhat az Afrikát krónikusan sújtó vízhiány enyhítésére, későbbi megoldására. Napelemmel működtetett lepárlójának segítségével, kis anyagi ráfordítással tiszta vizet nyerhetnek a levegőből.

A legforróbb kontinens több mint egyharmadának sivatagi éghajlatából fakadó vízhiány sok százmillió embert igen érzékenyen érint. A vízhiány leginkább a Szaharától délre fekvő Száhel-övezetben élőket sújtja. Évtizedek óta több milliónyian kelnek útra és vándorolnak a kontinens kedvezőbb éghajlatú vidékei, vagy más földrészek felé.

Beth Koigi számára egyetemi kollégistaként szerzett rossz tapasztalatai adták a kiindulási pontot a vízprobléma orvoslására. A 27 éves lány rendkívül szennyezettnek találta az intézményben elérhető vezetékes vizet, és nem akart belenyugodni a tarthatatlan állapotba. Tudta, hogy szerte a világon, így Kenyában is a fürdőszobákban és a nedves pincehelyiségekben gyakran alkalmaznak páraelszívókat, és ennek az elterjedt megoldásnak továbbfejlesztésével ivóvízzé alakíthatná a levegőből “befogott” párát. Felismerte, hogy Földünk édesvíz készletének túlnyomó többsége a légkörben található pára alakban, s ebből hatalmas mennyiséget lehet lepárolni, tiszta ivóvízként felhasználni.

Nem kell félni a hazai csapvíz fogyasztásától
Egy nemzetközi kutatás megállapításaira reagáltak az illetékesek.

Innováció és gazdaságosság lettek Beth Koigi elképzelt rendszerének sarokkövei. Megalkotta első lepárlóberendezését, amely az 58 százalékos páratartalmú levegőből naponta 10 liter ivóvizet nyert ki, és tisztított meg szűrője segítségével. Ezt a berendezést azóta a Majik Water nevű cég gyártja. Fontos kérdésnek bizonyult a lepárló berendezés árammal való ellátása, amire Beth egy megújuló energiaforrást képzelt el.

Az egyetemista lány találmányát napelemmel működteti – Fotónk illusztráció: Pixabay

Első modelljét egy 400 wattos teljesítményű napelemmel működtette. Kisebb módosításokkal ez a rendszer könnyen gazdaságosabbá tehető, olyannyira, hogy egy liter víz előállítása egy dollárcentnél is kevesebb lesz hamarosan. Ráadásul ezzel párhuzamosan az így nyert ivóvíz napi mennyisége tízszeresére, száz literre nő majd.

Az afrikai lány találmánya sok száz millió ember számára biztosíthat tiszta ivóvizet, mely a legforróbb kontinensen a szó szoros értelmében életbevágó kérdés. Rendszerének kulcsa, a megújuló energia hasznosítása hatalmas jelentőséggel bír az emberek, és bolygónk a fenntartható fejlődése szempontjából.

Kiemelt kép: Pixabay

Falvak ünneplik a férfit, akinek 36 évébe telt, hogy vízhez juttassa az embereket
10 kilométernyi vízcsatornát épített, hogy ezáltal jobb élethez segítse a falu lakóit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik