Mozaik

Rejtélyes gödör jelent meg egy boszniai falu mogyoróültetvényén

Rejtélyes gödör borzolja a kedélyeket a Bosznia-Hercegovinában található csendes és békés Milici faluban, egy mogyoróültetvényen, számolt be róla az rtl.hu.

Mirsan Zulum és fia évek óta műveli a területet, ők fedezték fel két hete a rejtélyes lyukat, és azt mondja, ez számára igazi csoda.

Évek óta különböző gyümölcsöket és zöldségeket termesztenek ezen a területen. A mogyorófa, amely közvetlenül a gödör mellett áll, nem pusztult el. Bár jelenleg görnyedt helyzetben van, megmenekült attól, hogy belezuhanjon a vízzel teli gödörbe, olvasható a cikkben.

Az öntözőrendszer rendben van, nem tört el, ez Isten ajándéka

– mondta Mirsan.

A gödör megjelenése feldobta a mindennapokat, és elég okot adott a környék lakóinak arra, hogy különböző elméleteket alkossanak a gödör keletkezésének okairól. Egyesek szerint a háborúban valakit ott temettek el, mások szerint isteni figyelmeztetés, büntetés a tátongó lyuk.

Egy szarajevói professzor viszont sokakat elkeserítette. Szerinte ez nem csoda, hanem egy természetes folyamat és ilyen gödrök akkor keletkeznek, ha az alapkő mészkő, amely vízben oldódódik.

Ez hosszú idő alatt történik, valami megeszi a mészkövet, és a rajta lévő üledék függőlegesen omlik össze. Ezek a lyukak, azaz gödrök mindenhol jelen vannak, leggyakrabban természetes úton keletkeznek, de mesterségesen is előidézhetők

– mondta Vedran Zubić professzor.

Hogy mi az igazság, talán örök rejtély marad.

Kapcsolódó
Ebben a kerti konyhában az év minden napján öröm a sütögetés
A speciális kemence az üvegfalú építmény ékessége.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik