Mozaik

Megjelent a kaliforniai lopódarázs Magyarországon

Getty Images
Getty Images

Az Észak-Amerikában (Mexikótól Kanadáig) elterjedt kaliforniai lopódarázs (Chalybion californicum) Európában csak Horvátországban és Olaszországban bukkant fel eddig, de most – harmadik európai országként – Magyarországon is megjelent, szúrta ki a Folia entomologica hungarica tudományos folyóirat hírét a Turista Magazin.

A faj hozzánk valószínűleg Horvátországból érkezett.

Az acélkék lopódarázstól (Chalybion femoratum), amely már korábban megjelent Magyarországon, az különbözteti meg, hogy teljesen fekete, míg rokona hátsó lábán vöröses sáv látható.

Getty Images

A metálkék darázs más Chalybion-fajokhoz hasonlóan gyakran már meglévő üregekben fészkel és pókokra vadászik, az emberre nem jelent veszélyt, olvasható a cikkben.

A lopódarazsak (Sceliphron- és Chalybion-fajok) a fullánkos hártyásszárnyúak közé tartozó, magányos életmódú rovarok. Nevük a lopótökre emlékeztető, hosszú, karcsú nyelű potrohukra utal, nem pedig arra, hogy ne tisztelnék mások tulajdonát. Nagyobb testű, 1,5–3 centiméteres, feltűnő színezetű darazsak: a Sceliphron-fajok fekete alapon sárgával vagy vörösesbarnával mintázottak, a Chalybion-ok alapszíne pedig fémesen-kékesen csillogó, „metálfényezett” fekete.

Emlékezetes, tavaly az ázsiai lódarázs jelent meg hazánkban. Megtalálásában egy nagyatádi rádióamatőr volt a kulcsfigura. A faj első azonosított fészkét lefagyasztották, hogy miért, arról itt írtunk korábban.

Kapcsolódó
Ezekkel az illatokkal lehet elűzni a darazsakat
Biztos módszerek, ha nem akarjuk megölni őket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik