Mozaik

Szivárványra ült egy viharfelhő Mezőhegyesnél

Sütő Máté
Sütő Máté
Gyönyörű felhőképződményeket fotózott egy szegedi viharvadász csapat.

Nem akármilyen fotósorozatot osztott meg közösségi oldalán Sütő Máté, szegedi viharvadász fotós, aki nemrég egy makói túra alkalmával “botlott bele” különleges égi formákba és színekbe.

Célzottan, fotós túrára mentem két barátommal, egyik Török Balázs volt, aki szintén fotós. Makót néztük ki, de végül a jó fotóért tovább kellett menni, ezért Mezőhegyes mellett egy kis bekötőútra tértünk, ahol szép a panoráma és úgy számoltunk, hogy a záporok is pont jó helyen mennek majd el

– mesélte a fotós, aki hozzátette, hogy az ilyen időjárásnál adja magát, hogy lesznek majd virgák, mammák és szivárványt is elcsíphetnek.

Galéria
Sütő Máté

(A virga egyébként a kísérőfelhők egyik fajtája, ami egy felhő alsó oldalán kialakult függőleges vagy – a helyi légáramlás miatt – ferde alakban lelógó kísérő esősáv. A mamma vagy mammatus (avagy mammatocumulus) pedig egy ritka felhőképződmény, mely a cumulonimbus felhő lehetséges velejárója. Olyan felhődudorokból áll (a latin „mamma”, =mell szóból), melyek a zivatarfelhők üllőjének alsó részéről lógnak alá.)

Az ilyen hideg időjárási helyzetben, amikor a csapadék zöme a magasban még hó formájában vagy apró jégként indul, általában hasonló látványt nyújt a naplemente előtti 1-2 órában, amikor a napállás már alacsonyabb

– tette hozzá.

Sütő Máté

Máté szenvedélyes viharfotós, folyamatosan böngészi a meteorológiai jelentéseket, adatokat és ő maga is ír előrejelzéseket a Metkép oldalán. A vegyész végzetségű ifjú munkásságáról már mi is többszőr írtunk.

Kapcsolódó
Bámulatos szívfelhő ült a szegedi dóm tornyaira
A látványt mesebelivé varázsolták a naplemente fényei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik