Mozaik

232 kárókatonát vadásztak le a Tisza-tavon

Getty Images
Getty Images

A kárókatona téli riasztása és gyérítése már szokásos feladatnak számít a Tisza-tavon. A személyi és tárgyi feltételek rendelkezésre álltak, így 2023 decemberének végén elkezdődött a halállomány megóvását célzó munka, írja honlapján a Tisza-Tavi Sporthorgász Kft.

Közölték: az enyhe tél és a folyamatosan levonuló árhullámok azonban rendkívül megnehezítették a dolgukat.

Habár a magas téli vízszint előnyös volt a halak telelése szempontjából, a gyérítés szempontjából hátrányosnak tekinthető. Az egyes vízterek ugyanis csak rövid időre fagytak be, így a tél nagyobb részét kitevő jégmentes időszakban a kárókatona nagy területen tudott élelmet keresni

– jelezték.

Mindössze két olyan hét volt, amikor a Tisza-tó tározótere valamelyest befagyott, és emiatt a madarak kisebb területre koncentrálódtak. Ez január második és harmadik hetében történt, ekkor tudtak a leghatékonyabbak lenni az állományszabályozásban. Volt olyan nap, amikor 36 egyedet sikerült elejteni. A további enyhülés miatt a vonuló csapatok elhagyták a Tisza-tó térségét, és elindultak vissza észak felé.

A gyérítés februárban jóformán véget ért, mert már annyira kevés kárókatona volt a területen, hogy nem volt észszerű folytatni a munkát.

A tájékoztatás szerint ebben a szezonban 232 kárókatonát sikerült levadászniuk. Ez 25-tel több, mint egy éve, amikor 207 egyedet ejtettek el. Külföldi gyűrűs példány ezúttal sem került elő.

Kapcsolódó
Így pusztítanak a Balatonnál a kárókatonák
A fekete sereg nem sok jót jósol a halak és a vízparti környezet számára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik