Mozaik

Bronzkori baltát találtak a Jászságban

Facebook / Jász Múzeum
Facebook / Jász Múzeum
Egy jászberényi állatorvos bukkant a kincsre.

Bronzkori baltára bukkantak Pusztamonostor mellett – írta a Jász Múzeum.

Páratlan kincseket vizsgálhatnak meg az utóbbi hónapokban a jászberényi régészek. Néhány hete egy középkori ólomplombát találtak, most egy újabb értékes leletnek örülhetnek a Jászságban.

Jászberény megbecsült állatorvosa, Silimon-Várday Zoltán találta Pusztamonostor határában a Jász Múzeum egyik legrégebbi időre keltezhető fémtárgyát.

Facebook / Jász Múzeum

A több mint 3000 éves tokosbaltát a késő bronzkorban itt élt elődeink használták, majd a környékbeli leletek tanúsága szerint valószínűleg rituális célzattal elásták.

A Kr. e. 11-13. században a bronzművesség már igen elterjedt volt a Kárpát medencében, a területen élő népek nem csak díszeket, ékszereket, hanem szerszámokat, baltákat, sarlókat, vésőket is készítettek bronzból. A pusztamonostori bronzkori balta hossza 110 milliméter, a tárgy 5,5 centi széles, tömege pedig 175 gramm.

Facebook / Jász Múzeum

Néhány hete az ELTE bronz- és vaskoros csapata a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum régészeivel együttműködésben egy késő bronzkori kardleletet tárt föl Mezőberény határában. A Sokszínű vidék erről is írt. Mindkét leletet a helyi lokálpatrióták önkéntes kutatásának köszönhetik a régészek.

Kapcsolódó
Árpád-kori ezüstkincset találtak a Jászságban
Újabb értékes leletek kerültek napvilágra az Alföldön.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik