Mozaik

Bárkinek adnak ingyen kecskét egy kis olasz faluban

Unsplash
Unsplash
Alicudiban hatszor annyi kecske van, mint ember.

Ellepték a szicíliai Lipari-szigetcsoportján levő Alicudit a kecskék, ezért a polgármester elosztogatná őket – írja a The Guardian.

A vadkecskék annyira elszaporodtak, hogy most már hatszor annyian vannak, mint a település lakói – bár az öt négyzetkilométeren mindössze százan élnek, rájuk jut 600 kecske.

Alicudi meredek szikláin is ugráló állatok egykor harmóniában éltek együtt az emberekkel, és ugyanolyan turisztikai attrakciók voltak, mint az ott szunnyadó vulkán.

Ám számuk olyan gyorsan nőtt az elmúlt években, hogy a sziget tetején lévő eredeti tartózkodási helyükről a lakott terület felé kezdtek húzódni, károsítva a növényzetet, pusztítást okozva a kertekben, ledöntve a kőfalak egy részét, sőt, van, hogy betévednek az emberek házaiba, vendéglátóhelyekre is.

A „fogadj örökbe egy kecskét” akcióval próbálnak úrrá lenni a helyzeten. Bárki kérhet kecskét mennyiségi korlátozás nélkül.

Április 10-ig lehet benyújtani a kérelmeket, már akadtak is jelentkezők, például van, aki a tejüket használná sajtgyártáshoz.

A kecskéket 20 évvel ezelőtt hozta valaki Alicudiba, aki úgy tervezte, hogy tenyészteni fogja az állatokat. De a terve félresiklott, a kecskék pedig végül magukra maradtak. A létszámnövekedésmár 2008-ban is problémákat okozott.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik