Mozaik

Optikai csalódást keltő térkövezéssel emlékeznek Bolyai Jánosra

MTI/Kiss Gábor
MTI/Kiss Gábor
Az egyedi, játékos megoldás tisztelgés Bolyai munkássága előtt, abban a belvárosi utcában, ahol a matematikus született.

Különleges térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron – írta az MTI.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található. A Főtér közelében található Bolyai utcát több belvárosi utcával együtt sétálóövezetté alakítja a városvezetés.

Az utcát olyan egyedi megoldással burkolta a kivitelező cég, mely a tér görbületét idézi.

Amit a járókelő lát, “játék a térrel”, utalás Bolyai János és Nyikolaj Ivanovics Lobacsevszkij paradigmaváltó geometriaelméletére.

A város más nagy szülöttjével, például Hunyadi Mátyással ellentétben Bolyai János neve kevésbé ismert az erdélyi városban, szülőházát is inkább csak a helyi magyarság ismeri.

Bolyai János (1802-1860) világhírű erdélyi matematikus 200 éve írt híres “temesvári levelében” számolt be apjának, Bolyai Farkasnak egy új geometriai rendszer, a nemeuklideszi geometria kidolgozásáról. A szakma szerint felfedezésével hozzájárult a tér felfogásának megváltozásához, megnyitotta a kaput a 20. század fizikai elméletei számára, és ezáltal jelentősen hozzájárult a modern matematika 19-20. századi fejlődéséhez.

A párhuzamossági axiómát ugyanabban az időben Nyikolaj Ivanovics Lobacsevszkij orosz matematikus is kutatta, mindkettőjüket a nemeuklideszi geometria megteremtőjeként ismerik, melyet ma már Bolyai-Lebocsevszkij-geometriaként említenek.

Kapcsolódó
Ismeretlen középkori kódexet azonosítottak Erdélyben
A kutatók szerint a kolozsvári kódexet 1470-ben másolták. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik