Mozaik

Varjak miatt vághattak ki fákat a Balatonnál

Getty Images
Getty Images

A varjak miatt vághattak ki fákat a Balaton déli partján a helyiek szerint, számolt be róla az ATV Híradója.

A Balatonkeresztúr és Balatonmáriafürdő határán levő utcákban vágtak ki több fát az utóbbi hetekben. A helyiek azt mondták, nekik senki sem szólt, csak amikor a nyaralóikba érkeztek, akkor látták meg, hogy mi történt.

Felhívtam a keresztúri önkormányzatot, ahonnét semmilyen megfelelő választ nem kaptam. Egy kicsit érdekesen beszéltek velem, és tovább irányítottak a polgármesterhez, aki azt mondta, polgármesteri döntés volt, illetve az önkormányzat szavazta meg a fakivágást

– mondta az ATV-nek Rétfalnivé Tóth Éva.

A beszámoló szerint a fák között voltak 30-40 évesek is, melyek árnyéka sokat segített a nyári forróságban. A kivágás hivatalos indokát nem tudni, de többen is állítják, hogy a nagy fáknak a varjúfészkek miatt kellett eltűnniük.

Györei Oszkár helyi lakos elmondta, egyáltalán nem örül a fakivágásnak, és ő egy darab varjúfészket sem látott. Azt megjegyezte, hogy a levél valóban hullik, de az avar nem bánt senkit.

A varjak sokfelé okoznak gondot a lakott területeken. Ennek oka, hogy a mezőgazdasági területeken kivágták az erdősávokat, így kénytelenek voltak a házak közé költözni.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője elmondta, volna elvileg lehetőség arra, hogy ezeket a madarakat visszajuttassák a külterületekre. Szerinte ehhez az kellene, hogy olyan fasorokat, erdőfoltokat találjanak a lakott területek határán, ahol a madarak nem zavarnának senkit. A madarakat gallyak kihelyezésével, esetleg téli etetéssel oda lehetne szoktatni.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik