Mozaik

Dorogon alakítják ki az ország legújabb kilátóját

Wikipedia
Wikipedia

Kilátóvá alakítják Dorogon az 1981-ben létesített bányászemlékművet, amely egy magaslatra telepített aknatorony – közölte az önkormányzat sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

Madarász Tímea tájékoztatása szerint a 16 méter magas létesítmény átépítése során a torony meglévő szerkezetének minél nagyobb mértékű megtartása mellett alakítják kilátóterasszá az építmény felső szintjét.

A feljutást biztosító lépcső a külső kontúrhoz illeszkedve halad majd, a szintenkénti pihenőket a város felőli oldalon építik ki. A torony meglévő fényei megmaradnak, de éjszakai használatot biztosító megvilágítással is ellátják.

Az önkormányzat a beruházásra 207 millió forint európai uniós támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP).

Az aknatoronyból kialakítandó kilátó kiegészíti a közelben lévő Reimann Bányászattörténeti Múzeum turisztikai kínálatát. A kiállítótérben a 230 éves múltra visszatekintő szénbányászatnak állítanak emléket.

Dorog térségében a szénbányák szállításra használt alagúthálózatának hossza a legnagyobb kiterjedése idején meghaladta a 36 kilométert. A járatok az Annavölgy, Csolnok, Dorog, Sárisáp és Tokod településhez tartozó bányákat kötötték össze. A második világháború idején az alagutak több ezer ember számára szolgáltak óvóhelyül.

Kapcsolódó
Fotelből is bejárhatjuk a balatoni kilátókat
Nem utazás helyett, inkább előtte érdemes megnézni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik