Mozaik

A világelsők közé került a budapesti Kisföldalatti

Wikimedia Commons
MINOLTA DIGITAL CAMERA
Wikimedia Commons
MINOLTA DIGITAL CAMERA
A legjobb metróvonalak közé válogatták be az M1-es metrót.

A világ legjobb 18 metróvonaláról készített válogatást a CNN, melybe bekerült a budapesti Kisföldalatti is.

A világ nagyvárosainak túlzsúfolt közlekedése elképzelhetetlen lett mára metróvonalak nélkül, melyek tehermentesítik a felszíni utakat és gyorsan eljuttatják az utasokat a település egyik végéből a másikba.

A CNN a kedvenceit gyűjtötte össze a világ minden tájáról. Köztük van a szöuli ülésfűtéses szerelvényei vagy a sanghaji 19 metróvonal is, mely 40 millió utast szolgál ki.

Az európaiak közül a párizsi, a koppenhágai, a londoni, a glasgow-i, a kijevi, és a berlini hálózat került a toplistára. Ezen kívül a pekingi, a tokiói, a szöuli, a New York-i, a mexikóvárosi, a szingapúri, a moszkvai, a sanghaji, a chicagói, a delhi és a hongkongi metrót választották a legjobbak közé. És persze, a Kisföldalattit.

A budapesti első metróval kapcsolatban kiemelik, hogy a magyar mérnökök a 19. század végén az elektromos meghajtású technika legkorábbi úttörői közé tartoztak, nem utolsósorban a vasút területén.

Bár London megnyitotta az első földalatti vasutat, de ott kezdetben hagyományos gőzmozdonyokat használtak.

Az M1-es vonalat 1896-ban fejezték be, hatalmas előrelépést jelentett a városi tömegközlekedésben. Elektromos világítást vezettek be az állomásokon és vasúti kocsikban, kétirányú kocsikat vezettek be, és először alkalmaztak az áramellátáshoz felsővezeték-rendszert az érintkezősín helyett.

A Kisföldalatti az Andrássy út alatt, a város pesti oldalán az Andrássy tértől a Városligetig halad, anélkül, hogy rontaná a felszíni utcaképet.

A vonal az elmúlt 120 év során számos változáson ment keresztül, de apró kocsijai még mindig napi 80 000 utast szállítanak a négyvonalas hálózat részeként.

Kapcsolódó
Szovjet metrókocsi tör elő a földből Csákberényben
Metrókocsi bukkan elő a földből Csákberényben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik