Mozaik

Különleges sírjelekre bukkantak a Balatonnál

Laczkó Dezső Múzeum
Laczkó Dezső Múzeum
Alig látszottak ki a földből a faragott keresztek.

Folytatódott a dörgicsei értékmentés – írta a Laczkó Dezső Múzeum.

Törő Balázs néprajzkutató vezetésével önkéntesek még januárban kezdtek nagytakarításba a dörgicsei ótemetőben. Immár több mint 100 éve nem temetkeztek az ótemetőbe, a sírhelyeket hatalmas bozót nőtte be, nehézkessé vált a megközelítésük. A helyi lakosok Fogadd örökbe a múltat címmel közösségi összefogással próbálják megmenteni az értékeket.

Januárban már több, fából faragott fejfát is találtak az avarban, most újabb értékes leletekkel gazdagodott a gyűjtemény. A dörgicsei ótemető rehabilitációjának legújabb állomásaként az eredeti helyükön megőrződött két darab, fából készült temetői sírjelet gyűjtöttek be.

Laczkó Dezső Múzeum

A kereszteknek a földfelszín fölé csupán néhány tíz centiméternyi felső részük emelkedett ki, így külön meglepetést okozott a temető katolikus részén előkerült, karéjos faragású, közel egy méter magas feszület.

Bár a lelet partoldali elhelyezkedésű volt, a helyzetéből arra következtetnek, hogy a környezetében álló, a 19. század végéről származó kő sírjeleknél régebbi. A másik sírjel érdekessége, hogy rajta faragott díszítés nyomai, vélhetően fűzfamotívum őrződött meg.

Laczkó Dezső Múzeum

Az értékes tárgyak tisztítását állagmegóvás követi, amely révén talán egyéb részletek is napvilágra bukkannak majd. A kiemelt sírjelek pozícióját rögzítették, így eredeti elhelyezkedésük is visszakövethető lesz.

Törő Balázs azt reméli, hogy a tárgyak – a projekt korábbi akciói során felgyűjtött sírjelekhez hasonlóan – a jövőben tervezett helyi gyűjteményben kapnak elhelyezést.

Kapcsolódó
Értékes fejfákra bukkantak a dörgicsei temetőmentők
Dörgicse lakói szívükön viselik az ősök sorsát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik