Mozaik

Így érkeztek az első lakók az úszó szigetre

Facebook / Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület
Facebook / Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület
Szolnok közelében vízre bocsátották a csérek úszó szigetét.

Vízre került a küszvágó csérek számára épített mesterséges sziget – írta a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület.

Korábban írt a Sokszínű vidék arról, hogy Hajdú Tamás szolnoki madarász a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közös projekt keretében mesterséges szigetet épített a védett madaraknak.

A madarász a gólyáknak is segített pompás fészekalapokkal, most a küszvágó cséreknek kedvezett. Tamás a formás sziget megépítésekor egy külföldi szervezetnél látott megoldást követett. A természetvédő és a nemzeti park munkatársai április közepén vízre bocsátották első csérszigetet.

Facebook / Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

A mesterséges költősziget Szolnok közelébe, egy vizes élőhelyre került. Hajdú Tamás egy kamerát is felszerelt rá, így a madarak minden rezdülése nyomon követhető.

A sziget költségének egy része adományokból jött össze, a másik felét a szolnoki egyesület állta. Az építmény anyagköltsége 278 ezer forint volt, a faanyag nélkül. Hajdú Tamás rengeteg madárodút szerkesztett már, készítésük során gyakran kimarad némi anyag, ezekből a deszkákból készítette a 7,2 négyzetméternyi felületű úszó szigetet. A szigetre egy profi kamerarendszert is telepített, amelyhez korlátlan SIM kártya áll rendelkezésre.

Facebook / Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

A sziget költségének egy részét adományokból sikerült előteremteni. A telepítés napján délután az első néhány lakó már megjelent a szigeten. Egy sárga billegetőt és két billegető cankót rögzített a kamera.

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület elnöke ígérete szerint időről időre tudósítani fog a sziget környezetében élő madarak mindennapjairól.

Kapcsolódó
Úszó szigetet építettek a küszvágó cséreknek
Még több fészekben és fiókában reménykednek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik