Életmód

Úszó szigetet építettek a küszvágó cséreknek

Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület
Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület
Még több fészekben és fiókában reménykednek.

Hajdú Tamás szolnoki madarász ismét nagy fába vágta a fejszéjét. A természetvédő a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közösen, egy projekt keretében speciális építményt szerkesztett.

A férfi korábban a gólyáknak segített pompás fészekalapokkal, most a küszvágó cséreknek kedvezne. Tamás a formás sziget megépítésekor egy külföldi szervezetnél látott megoldást követett.

Április elejére elkészült az úszósziget platformja, a munkálatokban az állatbarát lánya, Lora is oroszlánrészt vállalt. A 7,2 négyzetméternyi felületen hamarosan a küszvágó csérek költhetnek, de előbb a madarásznak meg kell tervezni a telepítést és a folyami kavics beszerzését.

Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

Csér sziget a neve, küszvágó cséreknek szeretnénk vele segíteni. Ezek a madarak gyakran szigeteken költenek, és más fajok is szívesen foglalják az ilyen építményeket. Tavaly mintegy 50-60 csér volt ezen a területen, 12 pár költött sikeresen. A célunk, hogy több madár kezdjen költésbe. Ezzel a szigettel nagyjából megduplázzuk a fészkelő helyek számát

– mesélte Hajdú Tamás a Sokszínű vidéknek.

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület elnöke bízik abban, hogy sikeres lesz a sziget, és jövőre többet is készíthet, ehhez azonban az kell, hogy sokan adományozzák a szervezetnek az adójuk 1%-át.

Magyarországon néhány helyen már sikeresen “működnek” hasonló úszó szigetek, ám azoknál a most elkészült darab nagyobb és masszívabb szerkezet.

Kapcsolódó
Fatörzsbe fűrészelt madáritatóval segíti a szomjas madarakat
Börzsei Bence faápoló ismét ökosan gondolkodott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik