Mozaik

Még több csapdát vetnek be a galambok ellen Békéscsabán

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Az előzetes becslések alapján ötezer galamb lehet a városban.

Intézkedési terv született a túlszaporodott galambok miatt – írta a Békés Vármegyei Hírportál.

Túlszaporodtak a galambok a békési vármegyeszékhelyen, és nemcsak repülnek, de piszkítanak a járdákra, a padokra, a fák alatt parkoló autókra. Azért szaporodhattak túl a galambok Békéscsabán, mert az ezt megelőző 10-20 évben nem léptek fel velük szemben érdemben.

Kétféle galambot kell megkülönböztetni. A házi galambok jellemzően az épületek homlokzatain fészkelnek, az örvös galambok pedig tavasztól őszig a város lombos fáinak ágai között telepszenek meg.

Városképi szempontból sem mindegy, hogy milyen képet mutat magáról a belváros. Hiába takarítanak naponta akár több alkalommal is, a járdák, a padok csak rövid ideig maradnak tiszták.

A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. munkatársai egyeztettek a gyérítést végző vállalkozóval, a társasházakkal, majd egy gyérítési tervet dolgoztak ki a galambok elleni hatékonyabb fellépés érdekében.

Pixabay

A terv szerint a csapdák számát bővíteni kell, és az élő befogásokat is gyakoribbá kell tenni. A meddőséget okozó táppal való etetést viszont nem érdemes folytatni, mivel nem lehet nyomon követni, hogy az állomány melyik része fogyaszt belőle. A befogott galambokat olyan helyekre viszik, ahonnan nem tudnak visszatalálni a városba. Ez a megoldás működik, több városban is ilyen módon gyérítik az állományt.

A kihelyezett tüskéket, a riasztó rendszereket, és a műsólymokat egy idő után megszokják a madarak, ezért javasolták a szakemberek a több csapdát és az élőbefogásokat. A vasútállomás környéke gócpontnak számít, ott találnak táplálékot a madarak, ezért fontos egyeztetni a vasúttársasággal.

Kapcsolódó
Sast és héját vetnek be galambok ellen Budapest VI. kerületében
Megelégelték a galambokat a Nyugati téren.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik