Mozaik

Űrtechnológiai gyártóközpont épül Martonvásáron

4iG Nyrt./Facebook
4iG Nyrt./Facebook
Az üzemegység 10 milliárd forintnál nagyobb beruházás lesz.

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a 4iG Space and Technology űripari holdingvállalat gyártással foglalkozó portfólió vállalata, a Remred Zrt. martonvásári űrtechnológiai gyártóközpontjának alapkőletételén.

A miniszter szerint a magyar műholdgyártási képesség nem csak gazdasági és biztonsági, hanem szuverenitási kérdés is.

Megjegyezte: az ágazat fényes jövő előtt áll, ugyanis az űripar a világ egyik legjobban növekvő, a nemzetközi felmérések szerint is válságálló iparága, amelynek értéke a 2023-as 630 milliárd dollárról egyes becslések szerint 2035-re elérheti az 1800 milliárd dollárt.

Az üzemegység 10 milliárd forintnál nagyobb beruházás lesz és legalább 85 magas hozzáadott értéket előállító munkahelyet teremt.

A központ célja, hogy az űripar területén saját mérnöki kapacitásaikra építve új és egyedi űreszközöket, illetve műholdakat fejlesszenek, továbbá hogy a legnagyobb műholdgyártó és űripari cégek, illetve nemzeti és nemzetközi űrügynökségek stratégiai partnereivé váljanak.

Az űrtechnológiai gyártóközpont négyezer négyzetméter alapterületű lesz, ebből 1500 a tisztatér, 650 a laborok, 750 pedig az irodák alapterülete. A komplexumban műholdak és a legkorszerűbb űrrendszerek tervezését, gyártását, illetve tesztelését végzik majd 2026-tól Európában egyedülálló moduláris technológiával, a maximális űreszköz gyártási kapacitás 400 kilogramm lesz.

Kapcsolódó
Lélegzetelállító fotó készült az űrből a Balatonról
Nem ez az első eset, hogy a magyar tengert az űrből csodálhatjuk meg felvételeken.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik