Mozaik

Éjszaka táncot járt felettünk a sarki fény

Kacs Dávid
Kacs Dávid
A ruhájának színét is váltogatta. Csodálatos fotókon mutatjuk meg a szépségét.

Május 10-én este minden eddiginél erősebb geomágneses vihar érte el a Földet. Ennek köszönhetően egészen elképesztő színű és megjelenésű sarki fényt csodálhattunk meg szerte az országban.

Kacs Dávid

Pénteken este sötétedés után egyre több helyen feltűnt az égbolton a sarki fény, ami csak fokozódott, amikor az éjszaka folyamán kiteljesedett. Eleinte leginkább a fényszennyezéstől mentes helyeken lehetett látni, majd ahogy erősödött az intenzitása, egyre erősebben látszódott hazánk több részéről is.

Somogyi László

Voltak, akik egyedi helyszíneket választottak arra, hogy meg tudják figyelni az égi parádét, de elég volt akár csak a kertbe kimenni ahhoz, hogy meg lehessen csodálni a különleges égi eseményt.

Kacs Dávid két helyszínről is megfigyelte és megörökítette a sarki fény különleges táncát. Somogyvámosról és Fonyódról készültek a fotói.

Kacs Dávid

Éjfél után, hogy tetőződjön az izgalom, megérkezett az igazi égi varázslat. Az ország egyes részein a rózsaszín színek között zöldes árnyalatok is feltűntek, amik tovább fokozták a sarki fény szépségét.

Kacs Dávid

Míg a pirosas, rózsaszínes árnyalaton több mint 300 kilométeres magasságban alakulnak ki, addig a sarki fény zöld színe alacsonyabb, általában 100 és 300 kilométer közötti magasságban jön létre a Föld légkörében. Ez a szín akkor keletkezik, amikor az oxigén atomok kölcsönhatásba lépnek a Napból származó töltött részecskékkel.

A zöld szín tehát a mostanihoz hasonló, nagyon erős geomágneses viharok esetén tud megjelenni, ami hazánk égboltján nagyon ritka esetben volt ez idáig látható. Általában 20-30 évente van erre lehetőségünk.

Szombati Tamás

Eleinte az ország több részén fátyolfelhőzet zavarta a megfigyelést, de később szerencsére csökkent a felhőzet mennyisége és egyre többfelé lehetett megpillantani ezt a ritka eseményt.

Drexler Szilárd a Medves-fennsíkon csodálta meg a sarki fény különleges szépségét, amit meg is örökített.

Drexler Szilárd

Idén már ötödik alkalommal tűnt fel felettünk, de az meglehetősen ritka, hogy szabad szemmel is látni lehessen.

Somogyi László

Somogyi László is szebbnél szebb helyszínekről örökítette meg az égi csodát, fotóit a Szent György-hegyről és a Badacsony északi oldaláról készítette.

Somogyi László

Kovács Tenere Norbert Komlóról DirtParkból figyelte az égi csodát, aminek a szépségét fotóján is megőrizte.

Kovács Tenere Norbert

Kapcsolódó
Csodás arcát mutatta az ország felett táncoló sarki fény
Vasárnap éjszaka szabad szemmel is látni lehetett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik