Mozaik

Medvéket kergettek el a csíksomlyói búcsú helyszínéről

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
A Nagysomlyó-hegy térségében találtak egy kétbocsos anyamedvét, az állatokat az erdőbe kergették.

A vadászok elűztek a szombati csíksomlyói pünkösdi búcsú helyszínéről egy bocsos anyamedvét, írta a Maszol.

Bors Béla csíkszeredai alpolgármester az Agerpres hírügnökségnek elmondta, hogy május 16-án, csütörtökön este az akcióban a polgármesteri hivatallal szerződésben lévő Szilas Vadászegyesület tíz vadásza vett részt, akik három kutya kíséretében átfésülték a környéket.

A Nagysomlyó-hegy térségében találtak egy kétbocsos anyamedvét, az állatokat az erdőbe kergették.

Az alpolgármester szerint fontos volt az anyamedvét az „erdő mélyére” űzni, mert agresszívvá válhat, ha úgy érzi, hogy a bocsok veszélyben vannak. A vadászok más medvék nyomait is megtalálták az erdőben, de a hatóságok szerint ezek a vadak a zaj és az embertömeg miatt nem közelítik majd meg a zarándokhelyet.

A vadászok péntek reggel a Kissomlyó-hegy környékét is átfésülték, és este is ellenőrzik a területet, amikor több száz lovas zarándok érkezik a búcsú helyszínére. Bors Béla hangsúlyozta, hogy a vadászcsapat a búcsú idején is készen áll majd a beavatkozásra, ha a helyzet úgy kívánja.

MTI/Kátai Edit A csíksomlyói búcsúba tartó VII. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat felsőháromszéki lovasai a Kézdiszárazpatak és Kézdiszentkereszt közötti hegyen 2024. május 16-án.
MTI/Lakatos Péter Utasok a csíksomlyói búcsúba tartó Székely gyors és Csíksomlyó Express zarándokvonat indulása előtt a budapesti Keleti pályaudvaron 2024. május 17-én.

A tényekhez tartozik, hogy az elmúlt héten 18 alkalommal kellett a Hargita megyei csendőröknek beavatkozniuk, hogy elűzzék a településekről a medvéket.

Kapcsolódó
Nomádként élő székely pásztorok a csíksomlyói hegynyeregben
A nyári időszakban juhnyájak sokaságát felügyelik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik