Mozaik

Lelőtték az erdélyi falut rettegésben tartó hatalmas medvét

pixabay
pixabay
A jól megtermett nagyvad tizenöt évesnél is öregebb volt.

Többször érkezett 112-es segélyhívás az erdélyi, Hargita megyei Küküllőkeményfalváról az elmúlt időszakban, mivel egy nagytestű medve járt be rendszeresen a településre élelem után kutatva, kerítéseket rongálva és a lakókat riogatva, írta a Székelyhon.

Sok esetben nappal is a házak között ólálkodott: volt rá példa, hogy csak néhány percen múlt, hogy elkerüljék egymást az iskolába induló gyerekekkel. Eddig sikerült elkergetni a nagyvadat, ám legutóbb ez nem így történt. Március 5-én, keddre virradóra a medvét kilőtték.

Hajnali két órakor látták a medvét a helyiek házaik környékén, akik azonnal tárcsázták a segélyhívó számot

– számolt be az esetről Szép András, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület vadőre.

Gyorsan összeállt az ilyen helyzeteket kezelő törvényes bizottság, amely a településen találta a nagyvadat a Nagy-Küküllő partján egy bozótos részen. A folyón átkelve innen egy kertbe ment a medve, ahol a földre célozva figyelmeztető lövést adott le a vadőr.

A medve ettől nem riadt meg, sőt, agresszívvé vált. Ekkor úgy döntött a bizottság – a környezeti és biztonsági szempontokat is figyelembe véve –, hogy kiadják a kilövési parancsot.

A nagyvadat pillanatok alatt leterítették, majd megvizsgálták a kilőtt állatot, amelyről kiderült, hogy egy jól megtermett, több mint tizenöt éves hím medve.

Kedden reggel elvégezték a törvény által előírt méréseket a medvén, majd mintát vettek a tetemből, hogy megvizsgálhassák, megfertőződött-e trichinellával, azaz élősködő fonálféreggel

– mondta a portálnak Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója.

A brassói központú erdőőrséghez kerül a trófea – a bőr és a koponya -, a húst pedig a vadászegyesület értékesítheti, amennyiben nem mutatják ki az említett kór jelenlétét. Ha mégis trichinellás volt a nagyvad, akkor a húsát hivatalosan el kell égettetni.

Kapcsolódó
Kilőtték az iskolánál falatozó medvét Székelyföldön
Iskolásokat veszélyeztető nagyvadat lőttek le a román vadászok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik