Mozaik

Kilőtték az iskolánál falatozó medvét Székelyföldön

Pixabay
Pixabay
A hét folyamán ez már a második medve volt, melyet leterítettek Hargita megyében.

Iskolák közvetlen közelében randalírozott egy medve Csíkszeredában – írta az MTI.

A Sokszínű vidék korábban is írt kóborló medvékről, legutóbb a Bükkben tűnt fel egy nagyvad.

Csíkszeredában a medvét a Kájoni János Szakközépiskola udvarán vették észre, ahonnan a közeli Venczel József Szakközépiskolához vezetett az útja. Több száz diák volt az iskolában, a környéken pedig magánházak találhatóak. Nagyon közel volt az intézményekhez és a házakhoz is a kóbor állat.

A nagyvad a közeli almafákról táplálkozott, majd felmászott egy nyárfára mintegy 25-30 méterre az iskolától. A medvét kevéssel a tanítás kezdete előtt kilőtte az önkormányzattal szerződésben álló vadásztársaság vadásza.

A román szakemberek a legbiztonságosabb megoldásnak a medve kilövését tartották, mivel az állat agresszíven viselkedett. Esély sem volt arra, hogy befogják és elszállítsák.

A csendőrség felügyeletével az iskolásokat az épületben tartották, míg lezárult az akció. A bocs nélküli nőstény medve teteme a vadásztársasághoz kerül, a törvény értelmében preparálják, és átadják egy múzeumnak vagy oktatási intézménynek.

Néhány nappal korábban a Székelyudvarhely közelében fekvő Korondon végzett a vadőr egy, a faluba rendszeresen visszajáró vaddal. A kóborló medve a helyi tűzoltóság udvarán és a templom közelében csatangolt. Személyi sérülés akkor sem történt.

Kapcsolódó
Téli álmot alszik a székelyföldi medvék többsége
A nagyvadak időközben, ha az idő is megenyhül, felébredhetnek, és előfordulhat, hogy ilyenkor a portákra is betörnek, élelmet keresve.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik