Virágzó vidékünk

Szabadabban lőhetik ki a farkasokat Svájcban

Pixabay
Pixabay
Ha kárt okoznak vagy „rossz” helyen bukkannak fel, fegyvert ragadhatnak a lakosok.

Szabadabb kezet kapnak július elsejétől a svájci lakosok a farkasok kilövésében a svájci kormány által bemutatott vadászati rendelet alapján – közölte az MTI.

A módosított rendelet elsősorban azon területeken könnyíti meg a farkasok kilövését, ahol a vadon élő állatok korábban kimutatható kárt okoztak a lakosoknak. Míg eddig legalább tíz haszonállat megölése volt a határ, a gazdák ezentúl már akkor is fegyvert ragadhatnak, ha hat haszonállatukkal végzett farkas.

Ezen kívül megengedett lesz az állatok lelövése akkor is, ha egy farkas lakott területen, házak közelében bukkan fel, és látszólag nem riad vissza az emberektől, ezáltal ugyanis veszélyt jelenthet a lakosokra.

A legfrissebb adatok szerint 2022 végén 26 falkában mintegy 250 farkas élhetett Svájcban, a legtöbb a kelet-svájci Graubünden kantonban. Tavaly haszonállatok százait, köztük főleg juhokat ragadtak el.

A CHWolf állatvédelmi egyesület szerint Olaszországban és Franciaországban még több farkas él: míg a francia földeken 300-400 példányról tudni, addig Olaszországban 800-1000 között lehet a farkasok száma. Mivel a határok a hegyekben húzódnak, a ragadozók gyakran vándorolnak át a szomszédos országokból Svájcba. (MTI)

Kapcsolódó
Boon.hu: kilőtték a svájci farkast
Az egész ország izgalommal követte az útját, de végeztek vele.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik