Virágzó vidékünk

Ismét megmutatta magát a bükki medve

Getty Images
Getty Images
Újabb fotók kerültek nyilvánosságra az állatról.

Kicsit „szégyenlősen”, a sötét éjszakában, de újra felbukkant a bükki medve. Sikerült fotókat is készíteni az állatról.

A Bükk „láthatatlan turistája”, mindenki kedvenc medvéje továbbra is sikerrel barangol az erdő rejtett zugaiban

írta a képekhez a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület, melyeket a Facebook-oldalára posztolt. A kamera szeptember másodikán éjjel rögzítette a felvételeket, az egyesület most tette közzé ezeket.

Korábban augusztus elején vettek videóra egy Bükkben bandukoló medvét, július végén kétszer is észleltek már barnamedvét a területen.

A Kárpátok barnamedve állományának növekedése és az élőhelyeiken végbemenő változások következtében az elmúlt évek során egyre gyakrabban észlelhetünk barnamedve előfordulására utaló nyomokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. A kárpáti medveállomány elterjedési határa eléri a faj számára alkalmas hazai élőhelyeket.

A hazánkban megjelenő egyedek egy része olykor nagyobb távolságokat is megtesz. A barnamedvék többsége hosszabb-rövidebb idejű itt tartózkodásuk alatt viszonylag észrevétlenek maradnak.

Azonban a csapadékosabb időjárás miatt a felázott talajon már több helyen kerültek elő a hozzánk látogató példányok lábnyomai, illetve az éjjel-nappal működő kameracsapdák néhány alkalommal felvételeket is készítettek a megjelenő egyedekről. A hazai erdőkben kialakuló vágásterek növényzete, és a még idősebb erdők makktermése bőséges táplálékforrást kínál a mindenevő medvéknek. A faj megjelenéséhez valószínűleg hozzájárul az is, hogy a mára jelentősen megcsappant vaddisznóállomány nem fogyasztja el a rendelkezésre álló táplálékmennyiséget, amely a medve számára vonzó, terített asztalt kínál – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Kapcsolódó
Medve tűnt fel egy borsodi pihenőháznál
Feltehetőleg vízforrást keres az állat a nagy meleg miatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik