Mozaik

A vártnál több eső esett, magas tetőzéssel érkezik az árhullám a Dunán

ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A Duna vízgyűjtőjére az elmúlt 24 órában a vártnál nagyobb mennyiségű eső esett, emiatt magasabb tetőzésekkel érkezik az árhullám a folyón; a védekezési munkák támogatására ma reggel 65 szakember indult útnak a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel kedden.

Azt írták, a friss kalkulációk alapján csütörtök késő estére számítanak a III. fokot meghaladó tetőzésre Nagybajcsnál, Budapesten pedig szombaton tetőzhet a Duna az alsó rakpart szintjét meghaladó vízállással, ami a rakpartok lezárását is jelenti majd.

A Duna felső vízgyűjtőjén – már kisebb intenzitással – de az elmúlt 24 órában átlagban 10-20 milliméter eső hullott, ebből az Inn területén a vártat meghaladóan helyenként akár 100 millimétert is mértek – tudatták, hozzáfűzve, a jelenlegi előrejelzések szerint keleti irányba mozdul el a csapadék, így a következő napokban már számottevő mennyiséggel nem kalkulálnak az alpesi vízgyűjtőkön, egészen hétvégéig, amikor azonban újra csapadékosabbra fordulhat az időjárás.

A hét hátralévő részében a Murán Letenyénél a II. fok körüli, a Rábán Szentgotthárdnál az I. fokot megközelítő, Körmendnél II. fok körüli, Győrött, Esztergomnál, Bajánál és Mohácsnál pedig az I. fokú szintet meghaladó vízállás várható; a Tarnán a III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízállásra számítanak a szakemberek.

Az ártereken az évszaknak és a sok esőnek köszönhető dús növényzet lassítja a víz levonulását, ami növeli az előrejelzés bizonytalanságát – figyelmeztettek. Jelezték ugyanakkor, hogy a nap 24 órájában követik az adatokat, elemzik a német, osztrák és szlovák modelleket, a megerősített vízügyes őrszolgálat pedig folyamatosan figyeli a folyót.

Kapcsolódó
Döbbenetes fotókon a németországi árvíz
A Duna magyarországi szakaszán is készültség van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik