Mozaik

Társasház építési tilalmat rendeltek el egy Pest megyei városban

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Nyár végéig blokkolják a befektetők útját, akkor pedig átírják a helyi építési szabályzatról szóló rendeletet.

Átírja a helyi építési szabályzatról szóló rendeletet Abony képviselő-testülete, annak elkészültéig pedig változtatási tilalom él a városközponti és belterületi telkekre, írja a szoljon.hu.

A döntés értelmében legfeljebb egylakásos lakóépületek épülhetnek az érintett ingatlanokon. Az indoklás szerint a város szeretné megakadályozni, hogy oda nem illő többlakásos társasház épülhessen egy-egy ilyen telekre.

Az erről szóló előterjesztés szerint a Szolnok melletti, de még Pest vármegyéhez tartozó Abony tulajdonképpen lépéskényszerbe került. Mint írták, a várost eddig elkerülte a nagyszabású lakótelep-fejlesztés, azonban a környékbeli városokban tapasztalható ingatlanár-növekedés miatt Abony is vonzóvá válhat a befektetők számára.

Márpedig a jelenlegi építési szabályzat nem tiltja, hogy akár hatlakásos társasházat is építhessenek családi ház mellé. Noha azt az előterjesztés is kimondja, hogy a városközpontokban van létjogosultsága a többlakásos társasházak építésének, ugyanakkor Abonyban ez nyomban felvetné parkolóhelyek számának kérdését.

Mindezt megelőzendő, a képviselő-testület úgy döntött, erre vonatkozóan módosítják az építési szabályzatot.

Mivel a tervezetet várhatóan nyár végén tárgyalják, addig is változtatási tilalmat rendeltek el a belterületi és városközponti telkekre. Általános tapasztalat ugyanis, hogy a HÉSZ ilyen fajta módosításának hírére a befektetők gyorsítva készítik el soklakásos épületek terveit és engedélyeztetik azokat. Így visszafordíthatatlan kárt okoznak a városképben, mivel kontroll nélkül nőhetnek ki a földből a nagy épületek – állt az előterjesztésben.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik