Mozaik

Meglógott egy különleges, ritka papagáj a Szegedi Vadasparkból

wikimedia commons
Blue-throated macaw (Ara glaucogularis) in flight
wikimedia commons
Blue-throated macaw (Ara glaucogularis) in flight
A szökésnek happy end lett a vége.

A Szegedi Vadaparkból lógott meg egy fiatal kéktorkú ara. És ahogy azt a különböző közösségi oldalakon látható bejegyzések mutatják, egészen nagyot kirándult, Szeged két városrészét is átrepülte: Alsóvárosról egészen Rókusig repült, így a víztorony környékén is megfigyelhető volt, ahogy repked.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója a Délmagyarországnak elmondta, kollégái hibáztak, így fordulhatott elő, hogy a még kölyök madár kirepült.

 Szerencsére mindig tudtuk, hogy hol van és abban is biztos voltam, hogy be tudjuk fogni. Így is lett: mikor éhes lett, étellel be tudtuk csalogatni. Így most már ismét a Vadasparkban van

– mesélte a lapnak.

A kéktorkú ara a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján súlyosan veszélyeztetett fajként szerepel. A vadon élő állományt mindössze 208-303 egyedre becsüli a szervezet.

A fajmegmentési programnak köszönhetően állatkertekben tudják szaporítani a ritka fajt, jelenleg Európában nagyjából 160 egyed él az állatkertek nemzetközi nyilvántartása szerint. Hazánkban a Szegedi Vadasparkban volt látható először a kéktorkú ara állatkertben és náluk sikerült Magyarországon először szaporítani is ezt a ritka papagájfajt.

Kapcsolódó
Kóborló kenguru tartja lázban Ajkát
Egyelőre nem sikerült befogni.
Olvasói sztorik