Mozaik

Világító felhők ragyogtak az éjszakai égbolton

Kacs Dávid
Kacs Dávid
A világító felhők kifejezetten a nyári hónapokban, főleg júniusban és július első felében fordulnak elő hazánkban.

Csütörtök este immár az idei esztendőben másodszor tűntek fel az égen az éjszakai világító felhők. Az égi csodában azonban péntekre virradóra is gyönyörködhettek azok, akik az égboltot kémlelték, sőt az estitől sokkal fényesebben ragyogtak fel.

Kacs Dávid

Magyarország földrajzi helyzete megfigyelés szempontjából nem a legoptimálisabb, a világító felhők leggyakrabban az 50. és a 65. szélességi kör között fordulnak elő. Ennek ellenére az elmúlt években sokszor sikerült hazánkból megfigyelni a jelenséget. A világító felhők kifejezetten a nyári hónapokban, főleg júniusban és július első felében fordulnak elő hazánkban, írta a Légköroptika.

A teljesen szokatlan színű, szerkezetű felhőket figyelve az az érzésed támad, hogy ezek bizony nem a Földről valók, ebben pedig van is  igazság.

A világító felhők nem az időjárásunkat meghatározó troposzféra képződményei, jóval feljebb, 80-90 km magasságban a mezoszféra felső határánál, azaz valahol a világűr határához közel születnek.

Kacs Dávid

Az éjszakai világító felhők megfigyeléséhez tiszta, vagy kissé felhős égbolt szükséges. Naplemente után 45 perccel már megpillanthatod őket az alkonyi északi, északnyugati égboltot figyelve. Holdmentes időben a világító felhő világosabb az égi háttérnél.

A jelenség pirkadatkor is előfordulhat, de igen korán kell ébredni ahhoz, hogy szemmel tudjuk követni az égi csodát. A nyárközépi időszakban napfelkelte előtt három órával már érdemes figyelni az északi horizontot.

A cikkben szereplő fotókat Kacs Dávid készítette.

Kapcsolódó
Glória ragyogta körbe a Brocken-hegyi kísértetet Piliscsabán
A glória közepén megjelenő sejtelmes árnyékot nevezi a népnyelv Brocken-hegyi kísértetnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik