Mozaik

Meseszép lett a felújított Ugron-kastély

Facebook / Fiatfalvi Ugron-kastély
Facebook / Fiatfalvi Ugron-kastély
A kastély tulajdonosai előbb megállították további romlását, majd felújították és új funkciót adtak neki.

Felújították a fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták – számolt be a Székelyhon.ro.

A székelyföldi hírportál helyszíni riportja szerint a Székelykeresztúrhoz közeli Fiatfalva évszázados kastélyának megmentéséért két évtizede harcolnak tulajdonosai, Ugron Éva és férje, Maróti Miklós. A 2019-2024 között, a magyar állam támogatásával zajló nagyszabású rekonstrukciós folyamat eredményeként ismét régi fényében pompázik az épületegyüttes.

Maróti Miklós egyike volt az épület örököseinek – 20 éve vásárolták meg a visszaszolgáltatott, akkor leromlott állapotú épületet. 2019-től elkészítették a műemléki terveket, majd újabb jelentős összegű támogatás révén elkezdődött a felújítás.

Facebook / Fiatfalvi Ugron-kastély

A műemlék épület története az erdélyi magyarság kettős küzdelmét is ábrázolja, mely egyrészt a múlt, az épített örökség visszaszerzésére, másrészt a jövő megtervezésére irányul.

A már korábban álló épület jelenlegi formáját 1817 körül nyerte el, amikor Mikó Miklós barokk stílusban újjáépítette. Az Ugron család birtokába 1866-ban került. A román kommunista hatóságok által 1949-ben államosított, az állami gazdaság székhelyéül szolgáló kastélyt az Ugron-leszármazottak kapták vissza, és 2005-ben a családban értékesítették.

Facebook / Fiatfalvi Ugron-kastély

2010-ben a tetőszerkezet felújításával megállították a további romlását, majd a 2019-ben kezdődött projekt keretében újra közművesítették és felújították az épületet, restaurálták a keresztboltozatos történelmi pincét és a kápolnát, rendezték a reneszánsz kertet és az angol parkot.

A felújított kastélyépület szálláshelyként és rendezvényközpontként üzemel.

Kapcsolódó
A világörökség részeként ragyoghat két meseszép kastély
Visszakaphatja régi dicsőségét a Peleș- és a Pelișor-kastély.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik