Mozaik

Mintha tündérkertben sétálnánk: íme a bámulatos Schloss Hof kastély barokk parkja

Egresi János
Egresi János
A barokk parkban évszakonként más-más virágokat ültetnek. Ami állandó, az csupán a sövények és fák, valamint a szökőkutak és vízesések.

A kastélyfalu Pozsonytól 15 km, közvetlenül a szlovák határ szomszédságában, Alsó-Ausztriában (Niederösterreich) található.  2002 évben nyílt meg a nagyközönség előtt, azóta is folyamatosan folyik a felújítása, a kastély többszintű barokk parkja folyamatosan újult meg.

Nem véletlenül nevezhetjük kastélyfalunak, hiszen egy teljes önellátásra berendezett épület és terület együttes, ahol maga a kastély a főépület, körülötte 70 hektárnyi területen, egy teljes majorság, üvegházak, állattartás és vendéglátási szolgáltatás történik és 7 teraszon csodás parkot hoztak létre.

Egresi János

Schlosshof története

1720-as években Savoyai Jenő herceg reprezentatív vidéki és vadászszékhelyeként létesítették. Johann Lucas von Hildebrandt építész korlátok nélkül mindenből a legjobbat választhatta – végül is megbízója nem csak az egyik legsikeresebb hadvezér volt, hanem korának egyik legvagyonosabb embere. Több száz munkást, napszámost, mesterembert és kertészt fogadtak fel, hogy több éves szakadatlan munkával megvalósítsák Hildebrandt terveit.

1725-ben Eugene Savoyai herceg vette birtokba a 17. századból származó négyszárnyú kastélyt, és csodálatos kastély-komplexummá bővítette. Ekkor jött létre a ma is látható lenyűgöző barokk kert és uradalmi kastélyfalu – olvasható a Schloss Hof oldalán.

Hildburghausen herceg 1754-ben, a Schloss Hof-i utolsó nagy fesztiválját használta fel arra, hogy a lehető legnyereségesebben értékesítse az ingatlant. Három napon keresztül a díszvendégeket – Mária Teréziát és I. Ferencet Stephan von Lothringen – minden elképzelhető látványban részesítette, hogy vásárlásra ösztönözzék őket. Egy évvel később Mária Terézia megszerezte Schloss Hof -ot. A vásárlást követően kisebb átalakítást végeztek a kastélyon, majd 1770-ben egy emelettel megnagyobbították.

Mária Terézia 1780 -ban bekövetkezett halála után a kastélyfalu kikerült az érdeklődés központjából. 1898 -ban Ferenc József császár úgy döntött, hogy átadja a létesítményt a hadsereg adminisztrációjának, hogy lovas- és vezetőképző intézetet hozzon létre. A Schloss Hof legszembetűnőbb változása ebben az időszakban két új lovarda építése volt az első teraszon.

A Habsburg Monarchia megszűnése után a tulajdon állami tulajdonba került. A kastély együttes belső berendezéseit (200 vagonban) Bécsbe szállították és az ott lévő kastélyokban helyezték el. A császári és királyi lovasság után az osztrák fegyveres erők költöztek be, majd a német Wehrmacht és 1945 -ben végül a Vörös Hadsereg katonái.

A már lepusztult Hofi kastélyban és a szomszédjában lévő Niederweiden kastélyokban jelentős restaurálási munkálatokat végeztek 1986 -tól. 2002-től pedig jelentős felújítási munkák kezdődtek el. Mára bámulatos képet fest.

Egresi János

Egresi János

Egresi János

Egresi János

Egresi János

Egresi János

Egresi János

Új fényben

2005 májusában a helyreállítási munkálatok oly mértékben befejeződtek, hogy az épületegyüttest ismét meg lehetett nyitni a látogatók előtt. Ausztria legnagyobb vidéki kastélya újra visszakapta régi fényét, eredeti méltóságát és egykori rendeltetését – miszerint pompás nagyszabású ünnepségek megrendezésére hivatott.

A fejedelmi barokk életmód korhű színhelyeként immár minden időutazó előtt nyitva áll, aki Jenő herceg és Mária Terézia császárné világát élményekben gazdagon, kellemesen nem muzeális légkörben és lebilincselő sokszínűségében szeretné felfedezni.

2021-ben már teljes pompájában csodálhatjuk meg a teljes park helyreállításának káprázatos eredményét.

További nagyszerű élménybeszámolókat a Barangolások Európában oldalon találhattok.

Szerző: Egresi János

Kapcsolódó
Túlzás nélkül a világ egyik legszebbje az Esterházy-kastély a magasból
Őszi színekbe öltözött hazánk egyik legfőbb turisztikai látnivalója.
Olvasói sztorik