Mozaik

1000 megawattos vízerőművet építenének az Erdélyi-szigethegységben

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Az előzetes becslések alapján a beruházás költségei 1 milliárd euró körül lennének.

A tervezett szivattyús energiatároló vízerőmű megvalósíthatósági tanulmányára kiírt tenderre két ajánlat érkezett – írta az Alternatív Energia az economedia.ro. oldalra hivatkozva.

A 215 hektáros vízfelületű tárnicai tó Kolozsvártól mintegy 30 kilométerre található, 1974-ben egy 45 megawattos erőművi blokkot építettek ide. A tervek szerint több száz méterrel magasabban alakítanának ki egy mesterséges tavat, ahonnan az alsóba szabadeséssel érkező víz termelné az elektromos energiát. A vizet a túltermeléses időszakokban, amikor olcsó a villanyáram, elektromos szivattyúkkal juttatnák vissza a kialakított tárolóba.

Az elképzelések szerint a tárnicai vízerőmű beépített teljesítménye 1000 megawatt lenne, négy blokkba elosztva.

A szakemberek egy része kétségbe vonja, hogy érdemes megépíteni a tárnicai vízerőművet. A bukaresti energiaügyi tárca államtitkára egy 2023-as konferencián azzal érvelt ellene, hogy egy ilyen berendezés hatásfoka mindössze 30-40 százalék.

Az energetikai vállalatokban az állami részesedéseket kezelő SAPE elnöke szerint a tárnicai (Tarnita) vízerőmű létfontosságú Románia energetikai biztonsága számára.

A szivattyús energiatároló tárnicai erőmű megépítésének az ötlete az elmúlt évtizedekben többször felvetődött, legutóbb 2014-ben, Victor Ponta miniszterelnöksége idején. A projektet több kínai cég állítólagos érdeklődése ellenére leállították, többször újraindították, de előrelépés nem történt. 2023-ban ismét elővették a tervet, a korábbi elképzelésekhez hasonlóan magánbefektetők bevonásával képzelik el a beruházást.

A megvalósíthatósági tanulmányra tavaly kiírt közbeszerzési eljárásra egyetlen ajánlat sem érkezett, ezért azt januárban ismét kiírták. Szakértők becslései szerint az erőművet 8-10 év alatt lehetne kivitelezni.

Kapcsolódó
Magyarországon páratlan energiatározót építenek Borsodban
A zöldenergia tárolása hozzájárul az energiafüggetlenség erősítéséhez, növeli az energiabiztonságot.
Olvasói sztorik