Virágzó vidékünk

Magyarországon páratlan energiatározót építenek Borsodban

Facebook / Sajóivánka Községi Önkormányzat
Facebook / Sajóivánka Községi Önkormányzat
A zöldenergia tárolása hozzájárul az energiafüggetlenség erősítéséhez, növeli az energiabiztonságot.

Sajóivánka mellett épülhet meg az első szivattyús energiatározó – írta a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hírportál.

Hamarosan kiderül, alkalmas-e a borsodi település környéke olyan víztározók megépítésére, amelyek kisegítik az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokat.

Az elmúlt időszakban óriási napenergia kapacitások jöttek létre hazánkban. A megépített rendszerek termelése úgy hangolható össze a fogyasztási igényekkel, ha lehetővé teszik a környezetkímélő módon előállított áram eltárolását későbbi felhasználásra.

Földünk számos pontján működtenek már szivattyús energiatározókat, amelyek egy alsó és egy felső tározóból állnak. Ezekben a létesítményekben a pillanatnyi szükségleten felüli energiamennyiséggel az alsó tározóból a felsőbe szivattyúzható fel a víztömeg. Leeresztésével áramhiányos időszakban turbina és generátor hajtható meg, így olcsón és környezetbarát módon nyerhető energia.

A szakemberek szerint a szivattyús energiatározó élettartalma hosszú, működési költségei alacsonyak. Az üzemeltetés semmiféle károsanyag-kibocsátással nem jár.

A tervek szerint az első hazai szivattyús energiatározó 600 megawatt beépített kapacitással jöhetne létre, 6 órás energiatermelésre lenne képes, ennyi idő alatt folyna át a víz a felső tározóból az alsóba. A medencék vizének megóvása, a felelős vízgazdálkodás érdekében a vízfelszín egy részét úszó napelemtáblákkal fednék le, amelyek a párolgást is mérséklik.

Az engedélyek beszerzése után tavasszal két helyszínen, a borsodi Sajóivánka és a hevesi Markaz községek térségében kezdődhetnek meg a kutatófúrások.

A földmintákat laborban elemzik, az eredményeket később beépítik a szivattyús energiatározó idén elkészülő megvalósíthatósági tanulmányába. A próbafúrások jóvoltából így megfelelő műszaki-tudományos alapokon születhet döntés az energetikai szempontból indokolt fejlesztésről.

A szivattyús energiatározó vízerőművek csupán energia tárolására szolgálnak. Csak az energiafogyasztási csúcsok folyamán – egy vízturbina segítségével – használják energiatermelésre.

Kapcsolódó
35 ezer embert lát el naponta az első vízsótalanító erőmű
Korábban egy órát utaztak azért, hogy tiszta vízhez jussanak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik