Virágzó vidékünk

Drávai ütközet a tervezett horvát vízlépcső ellen

Somogyi civilek kétszer is átlépték az országhatárt azzal a céllal, hogy a horvát hatóságok által rendezett közmeghallgatásokon vegyenek részt, és jelenlétükkel is erősítsék a helyi környezetvédőket – tudta meg a Sonline Toldi Miklóstól, a Dráva Szövetség elnökétől.

A novo virje-i vízierőmű tervei az ezredfordulón egyszer már kikerültek Kapronca-Kőrös megye területrendezési tervéből, mert hatalmas volt ellene a tiltakozás.  A közmeghallgatást most azért rendezték az állami hatóságok, hogy újra visszaemelhessék a területrendezési tervbe a vízierőmű építésének lehetőségét. A horvát társadalom is eléggé megosztott ebben az ügyben, értékelte a helyzetet Toldi Miklós.

Hozzászóltak pro és kontra a helyi emberek, de nekünk úgy tűnt, hogy ott sem akarják nagyon a vízlépcsőt

– mondta el a portálnak a Dráva Szövetség elnöke.

Toldi Miklós szerint ökológiai és gazdasági katasztrófát eredményezne a Drávára épített vízlépcső, és ennek hatása hazánkat is sújtaná. A természetvédők azonban bíznak az ellenállás erejében.

Biztatást adhat a küzdelemhez, hogy a Murára Szlovéniában tervezett nyolc vízierőmű beruházása meghiúsult – amiről a Sokszinű Vidék is beszámolt.

Megmenekült Európa Amazonasa
Nem veszélyezteti vízerőmű építés a Mura–Dráva–Duna bioszféra-rezervátumot.

A területet sikerült bioszféra rezervátummá nyilváníttatni, azóta a szlovénok visszavonták még a koncessziót is. Ezt a harcot tehát megnyerték a környezetvédők, akik Magyarországon is gyűjtöttek aláírást a szlovén vízlépcső ellen. A drávai ütközet azonban még nem dőlt el.

Kiemelt fotó: Dráva folyó /pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik