Virágzó vidékünk

Páratlan bioszféra-rezervátum lesz Európa Amazonasa

Összesen 850 ezer hektárnyi természeti és kulturális táj került az UNESCO védettsége alá három folyó mentén.

Az UNESCO Ember és Bioszféra Programjának Nemzetközi Koordinációs Tanácsa július 25-én tartott éves konferenciáján bioszféra-rezervátummá nyilvánította a szlovéniai Mura-szakasz 29.000 hektárnyi folyami és ártéri területét. Ez a következő láncszem abban a projektben, melynek célja az öt országon átívelő Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum létrehozása, amelyben a WWF is aktívan részt vesz, tájékoztatott a WWF Magyarország.

Összefogás Európa Amazonasáért
A terület valóban páratlan természeti oázis.

A jelölést még 2016-ban nyújtotta be az UNESCO számára a szlovén Környezetvédelmi Minisztérium. Az Európa Amazonasának is nevezett hatalmas területen belül a magyarországi, a szerbiai és a horvátországi részt az UNESCO már korábban is elismerte bioszféra-rezervátumként, így Szlovéniával együtt jelenleg 850 ezer hektárnyi természeti és kulturális táj került az UNESCO védettsége alá a három folyó mentén. Hamarosan az ötödik ország is csatlakozhat hozzájuk: következő lépésként a Spielfeld és Bad Radkersburg közti ausztriai Mura-szakasz is része lehet ennek a páratlan, egybefüggő területnek.

Az UNESCO döntése hatalmas mérföldkőnek számít Közép-Európa legnagyobb természetes folyórendszerének védelmében. Segítheti az olyan, természetkárosító projektek elleni küzdelmet, mint például a szlovéniai Hrastje Mota közelében tervezett murai vízerőműmegépítése, de a helyi lakosok saját környezetük iránti elkötelezettségét is erősíti

– mondta Arno Mohl, a WWF Ausztria Mura-Dráva-Duna programjának vezetője.

Az új, szlovéniai Mura Bioszféra-rezervátum – amely egyben Natura 2000 terület is – körülbelül 100 kilométer hosszan terül el a Mura mentén, az osztrák-szlovén határtól egészen a horvát-magyar határig húzódik. Ez az állat- és növényfajokban rendkívül gazdag régió Szlovénia legnagyobb ártéri erdeinek ad otthont. Rengeteg fekete gólya fészkel, de a halak számára is ideális élőhely: az olyan – mára megritkult – vándorló halfajok, mint például a dunai galóca és a kecsege útját nem zárják el gátak, szabadon úszhatnak a Dráván keresztül a Dunába.

Fotó: WWF/Aleksander Koren

Partnereivel közösen a WWF évek óta dolgozik azért, hogy létrejöjjön az öt országra kiterjedő bioszféra-rezervátum a Mura, a Dráva és a Duna mentén, amely az ausztriai Spielfeldtől egészen a szerbiai Palánka városáig húzódik. Ha ez megvalósul, akkor összesen 700 kilométernyi folyószakasz és egymillió hektár ártéri terület kerül nemzetközi védelem alá. Ennek megvalósítását azonban számos tényező nehezíti, mint például a vízerőmű-építések vagy a további folyószabályozások terve.

Kiemelt kép:  Matevž Lenarčič /WWF

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik