Mozaik

Baktériumokkal világítanak egy francia városban

Nincs szükség a fényhez áramra.

Több tucatnyi élőlény használja a biolumineszcenciát, hogy láthatóvá váljon a természetben, nálunk legismertebbek a szentjánosbogarak, melyeket a sötétben is könnyű észrevenni. A világításnak számos, a túlélést segítő szerepe van: a táplálék csalogatása, a támadó elijesztése, lehet továbbá párválasztási segédeszköz is, illetve akár egyszerre több funkciót is betölthet ezek közül.

Egy francia kisvárosban, Párizstól mintegy 50 km-re délnyugatra, Rambouillet-ban az élőlényeknek ezt a tulajdonságát használná ki egy startup cég, a Glowee, hogy fénybe borítsa a települést.

A cég az Aliivibrio fischeri elnevezésű, tengeri baktériumfaj adottságaira építő lámpákat hozott létre, egyelőre még ez kisebb projekt, de hosszú távú céljuk, hogy teljes városok közvilágítását ilyen rendszerrel működtessék.

A rambouillet-i fényforrások sós vízzel feltöltött és világító mikroorganizmusokkal teli átlátszó, henger alakú csövek. Ezekbe a tulajdonképpen akváriumokba levegőt vezetnek be, így a világításhoz szükséges anyagcsere-folyamatok működnek.

Le is lehet „kapcsolni” a lámpákat, ha a levegő áramlását elzárják, akkor a baktériumok anaerob állapotba kerülnek, és a biolumineszcens aktivitásuk félbeszakad.

Mivel a világítás csak annyi energiát igényel, amennyi a baktériumok táplálékának előállításához kell, ez egy sokkal fenntarthatóbb rendszer lehet, mint a mostani, többnyire még mindig fosszilis energiaforrásokból táplálkozó világítórendszerek.

Kapcsolódó
Világító kerékpárút épült a Duna mentén Esztergomnál
A szemcsék a napsütéses órák számától függően 5-6 órán keresztül világítanak nagyobb fényerővel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik