Mozaik

Több millió szúnyogot eresztettek rá Hawaii-ra

Getty Images
Getty Images

Helikopterekről engednek szabadon több millió szúnyogot Hawaii-n egy utolsó próbálkozás részeként arra, hogy megmentsenek egy ritka madarat a kihalástól, írja a Guardian.

A szigetcsoport őshonos, élénk színű cukormadarai jelenleg tömegesen hullanak el a szúnyogok által terjesztett maláriában. Immunitás hiányában a madarak akár egyetlen csípéstől is elpusztulhatnak.

Mostanáig 33 cukormadár-fajta pusztult ki, és mindössze 17 maradt belőlük, melyek mindegyike különösen veszélyeztetett. Félő, hogy emberi beavatkozás nélkül akár néhány éven belül eltűnne az összes a Föld felszínéről.

Ezért a természetvédők kidolgoztak egy elég különös stratégiát: még több szúnyogot engednek szabadon. Minden héten körülbelül 250 ezer hím szúnyogot engednek ki helikopterekről a sziget felett, melyekben megtalálható egy szaporodásgátlóként működő természetesen előforduló baktérium. Ez gátolja, hogy a megtermékenyített nőstény tojásaiból kikeljenek a szúnyogok.

Eddig 10 millió szúnyogot eresztettek rá Hawaii-re. Reményeik szerint a fenti logikából kiindulva ezzel sikerül majd csökkenteni a maláriát is terjesztő szúnyogok számát hosszú távon. A program egyébként Mexikóban és Kínában is bizonyított már korábban.

Kapcsolódó
Járványt is okozhatnak a hazánkban megjelent veszélyes szúnyogfajok
Ázsiából érkeztek az idegenhonos fajok, melyek gyorsan szaporodnak és napközben is csípnek.
Olvasói sztorik